2023-10-19 1442 瀏覽
午市套餐真心抵,$50-80不等,仲要唔洗加一🤩唔食得辣既都可以試下,因為可以揀唔辣架😉#雞翼麻辣香鍋 🐤❣️每次都會叫佢既香鍋🤤因為真係好惹味,送飯一流🤗今次揀左唔辣,都一樣好濃味既醬香味,有好多配料,蓮藕/土豆絲/雲耳/油麥菜/金豆😍重口味朋友必點😙HKD66 套餐#酸菜魚 🐟因為戒口中,酸菜魚都係揀左唔辣🤭魚片好滑唔腥,大部份都冇骨,不過食魚都係要小心😉酸酸地加有啲蒜香味,仲有萵荀同雞脾菇~食得辣既都係揀返辣既好啲😜HKD78 套餐#黯然銷魂炒飯 🍚❣️見隔離枱食好似好正,忍唔住叫左🤤個名好似好勁🤣炒得有鑊氣又乾身,配料好有心機切得好細粒😋小小辣又係好惹味,令人一啖接一啖停唔到口HKD78 單點#熱情果梳打 🍹套餐包盒裝檸檬茶,都有其他飲品選擇但要加錢,梳打正常發揮~~+HKD8#紅糖滋粑 🍬一定要"叫起" 既甜品,趁佢新鮮炸起,真係外脆內軟糯😍HKD48單點要加一服務費十二味尖沙咀#fafafoodie_尖沙咀

#雞翼麻辣香鍋 🐤❣️

#熱情果梳打 🍹
+HKD8

熱情果梳打

#紅糖滋粑 🍬
一定要"叫起" 既甜品,趁佢新鮮炸起,真係外脆內軟糯😍
HKD48

#fafafoodie_尖沙咀

雞翼麻辣香鍋
黯然銷魂炒飯
2024-04-09 0 瀏覽
今日和朋友去了尖沙咀行街,順道去吃晚餐。朋友說想吃中菜,所以便選了這間餐廳。裝修都比較中式。黯然銷魂飯($78):炒飯炒得粒粒分明,唔會太濕又唔會太油,炒得幾香口。另外炒飯都好足料,有炒蛋,菜,蝦肉,紅蘿蔔,幾好食。另外調味都好好,不錯。而且飯的份量都好夠多,都夠飽,抵食, 不錯.川式口水雞($73)小辣:這間中菜館的辣度比出面普通餐廳的更辣,所以選辣度時記得選得保守一點。他的小辣跟出面其他餐廳的中辣差不多。另外口水雞肉質都幾鮮嫩,幾好食。極品麻婆豆腐($73)小辣:豆腐好滑幾好食,又幾香辣,好惹味,不錯。熱柚子茶($28):柚子甜甜地幾好飲,不錯。凍柚子茶($28):另外還叫了一杯凍的柚子茶,都好飲。
今日和朋友去了尖沙咀行街,順道去吃晚餐。

朋友說想吃中菜,所以便選了這間餐廳。
裝修都比較中式。
黯然銷魂飯($78):
炒飯炒得粒粒分明,唔會太濕又唔會太油,炒得幾香口。
而且飯的份量都好夠多,都夠飽,抵食, 不錯.
川式口水雞($73)小辣:
另外口水雞肉質都幾鮮嫩,幾好食。
極品麻婆豆腐($73)小辣:
豆腐好滑幾好食,又幾香辣,好惹味,不錯。
熱柚子茶($28):
柚子甜甜地幾好飲,不錯。
凍柚子茶($28):另外還叫了一杯凍的柚子茶,都好飲。
2024-04-02
2024-03-29 52 瀏覽
夜晚即興walk in入嚟就有位!完全唔洗等 環境闊落 坐得舒服裝修都非常有中國風 以紅黑為主題兩個人叫左兩碟 其實都已經好飽好夠食因為真係好大碟 真係好抵食經典香辣鍋 ($242)午餐肉 雞軟骨 牛百葉 豬頸肉 四季豆乾鍋系列必須選擇至少5款食物選擇都比想像中多 而且份量都多好入味好香口 不過比較油同埋四季豆食咗幾條都有”依”🫠霸王辣子雞 ($138)炸得香脆 有肉食 唔會太瘦太細粒有大量雞肉同腰果 會令人停唔到口調味都唔錯 又唔會太油 讚啊
夜晚即興walk in入嚟就有位!
完全唔洗等 環境闊落 坐得舒服
裝修都非常有中國風 以紅黑為主題
兩個人叫左兩碟 其實都已經好飽好夠食
因為真係好大碟 真係好抵食

經典香辣鍋 ($242)
午餐肉 雞軟骨 牛百葉 豬頸肉 四季豆
乾鍋系列必須選擇至少5款食物
選擇都比想像中多 而且份量都多
好入味好香口 不過比較油
同埋四季豆食咗幾條都有”依”🫠

霸王辣子雞 ($138)
炸得香脆 有肉食 唔會太瘦太細粒
有大量雞肉同腰果 會令人停唔到口
調味都唔錯 又唔會太油 讚啊
2024-03-19 96 瀏覽
十二味出名食酸菜魚,係四川菜嘅龍頭,其他馳名嘅菜式有水煮魚、香辣乾鍋、小龍蝦🦞,全部都好吸引!餐廳更加有一人份嘅set lunch,想自私食份酸菜魚絕對冇問題,仲包飲品添😋我哋平日6點幾過嚟,已經有幾張大枱坐滿咗!試咗餐廳招牌酸菜魚,分量夠三至四個人食,魚片新鮮啖啖肉,湯底有辣椒仔、花椒同胡椒粒,香辣得嚟又惹味,魚肉吸收晒酸辣嘅湯底味,好開胃!推薦經典香辣乾鍋,餸菜任你自由配搭,而且大大份,夠唒飽肚,我哋揀咗花菜、豬肚、魷魚、土豆同牛丸,醃得好入味,越食越滋味。魷魚爽口有嚼勁,土豆條好腍,吸收晒乾鍋嘅精華。十二味 📍尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓

十二味
📍尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓

2024-03-10 101 瀏覽
尖沙咀K11 Art Mall附近,赫德道有間四川菜。weekday晚上七點已經全滿,遲多10分鐘已經開始等位。餐牌有招牌香鍋,酸菜魚,水煮牛肉,小龍蝦,串燒,紅糖糍粑等。當然要order酸菜魚,一盤份量足夠三至四人,色香味都齊全。魚片無骨,仲可以加最愛嘅寬粉,吸晒湯底味,或者送白飯都好夾。叫咗小辣都只係輕輕嘅麻辣,如果食得辣,可以試佢嘅大辣。夫妻肺片份量都好足,有牛肚牛腱十幾塊。食咗肉同魚要配下個花菜,即係椰菜花,大大碟。見到餐牌仲有set lunch,水煮牛肉,回鍋肉,酸菜魚價錢都好相宜。
2024-03-06 65 瀏覽
想食香辣嘢,第一時間諗起十二味!尖沙咀呢間地點方便,而且環境不錯,卡位幾舒適。每款都想試下,今次點了3個餸,大盆花菜,經典香辣鍋及酸菜菜魚。先上大盆花菜,其實是干炒椰菜花,有少量肉片,乾炒同平時廣東酒樓食到的味道好唔同!乾身香口d, 而且小辣好夠味!經典香辣鍋,呢款真係必點!自選5餸以上,我味點了蓮藕,田雞,美國肥牛,木耳同肥腸。一上枱真係嚇一跳,好大盆。好耐好耐無食田雞,在家好難煮,呢度的煮法係先炸過再乾拌,好香口,田雞肉亦易咬開,正!蓮藕同木耳用干拌後,鮮甜味更突出。美國肥牛同肥腸,絕對是重口味之選,干拌的好處食落唔會油淋淋。酸菜魚是招牌菜之一,湯底都見到用幾款辣椒製成,酸辣度夠平衡,魚片份量十足!呢餐食到好滿足,建議香辣鍋要有菜有肉去配搭,食落就更清爽!

呢餐食到好滿足,建議香辣鍋要有菜有肉去配搭,食落就更清爽!
  • 經典香辣鍋
2024-03-02 80 瀏覽
晚市都唔少人等位!嚟到呢到一定要食酸菜魚😍 大大碗勁多鱸魚 🐟魚肉大大塊又爽彈嫩滑💕 湯底濃濃魚湯味又勁多酸菜真係味道十足✨ 另外再叫左幾款小菜/小食一齊Share😋酸辣土豆絲超好食🤤 大大碟又夠惹味💕 可以揀辣或唔辣👍🏻 燒椒皮蛋涼菜勁多芝麻椒絲蔥,隻蛋勁滑有小小辣勁好食!叫埋炸串勁豐富好飽肚😍呢間真心唔錯,座位坐得舒服👍🏻

酸辣土豆絲超好食🤤 大大碟又夠惹味💕 可以揀辣或唔辣👍🏻
燒椒皮蛋涼菜勁多芝麻椒絲蔥,隻蛋勁滑有小小辣勁好食!
叫埋炸串勁豐富好飽肚😍呢間真心唔錯,座位坐得舒服👍🏻
炸串
燒椒皮蛋
酸辣土豆絲
炸串
燒椒皮蛋
酸辣土豆絲
2024-02-29 48 瀏覽
最近成日食酸菜魚,有好多新口味都好好食,但係不知不覺令我懷念最原本既味道。呢間餐廳,就係我最早接觸酸菜魚既地方。黎到點菜嘅時候,出於突然嘅覺悟,感覺應該要點未食過既野,我就點左水煮牛肉同埋武隆尖椒雞。 🍖水煮牛肉用左辣椒同辣油帶出陣陣嘅香辣味,好多餐廳其實好多時都係用辣味蓋過唔新鮮既食材。好嘅餐廳相反會識得用辣味帶出食材嘅新鮮。用辣油煮過嘅牛肉特別鮮嫩,而且咬落去嘅時候,會將味道留喺牙逢間,飲啤酒可以沖走辣味,但係就唔會沖走個陣齒夾留香嘅味道。講開啤酒,藍妹既生啤真係好飲過樽裝嘅好多,更加有氣而且泡沫充足。 🍖武隆,我唔知喺邊度,但因為新年應下景,就武隆咁舞。入邊有尖椒同泡椒,唔知佢地係點處理,呢兩種平時都好辣既野,變成左帶辣既香椒。雞肉切成細粒,用油炸過之後,外皮香脆,呢種雞肉唔可以話係嫩滑,但係好好味,尤其係佢近骨既位,炸左既骨令人食到香酥既感覺。而全碟我最中意係切粒蓮藕,佢既爽昇華左全碟既口感,變化無窮。 ✨️鄭和同哥倫布發現左新大陸而且將自己野帶到當地改良同發揚光大,但冇因為咁大家會覺得原產地唔好。孔子同耶蘇都講過,初戀無限美,而且再細心體會,初戀仲有好多可愛野你會miss左。所

✨️鄭和同哥倫布發現左新大陸而且將自己野帶到當地改良同發揚光大,但冇因為咁大家會覺得原產地唔好。孔子同耶蘇都講過,初戀無限美,而且再細心體會,初戀仲有好多可愛野你會miss左。所以我之後會多d反呢度食。

2024-02-28 40 瀏覽
朋友想食酸菜魚,所以就去十二味買外賣返嚟一齊食。十二味嘅裝修係行工業風,好有特色行上一層就係餐廳,座位都好闊落。我哋叫咗一盤酸菜魚加個蔥油撈麵。由於酸菜魚好大盤所以分咗兩個碗裝。酸菜魚非常非常之香。佢嘅麻辣同埋香料就係呢度菜嘅靈魂。佢嘅酸菜魚塊非常嫩滑,啖啖肉同埋份量好多。酸菜亦都煮得好清爽好中,唔會話死鹹或者好酸,另外加嘅薯粉係闊身透明嗰款薯粉,好煙韌。酸菜魚連個湯都好好飲所以我哋就真係清曬碗。因為好鍾意食蔥油拌麵,去到邊都會試一試,所以就搭單叫埋。佢有炸咗嘅蔥絲鋪喺面。佢嘅面粗幼度係類似幼身嘅烏冬但係就煙韌好多。連埋個醬汁撈埋好好食。

我哋叫咗一盤酸菜魚加個蔥油撈麵。
由於酸菜魚好大盤所以分咗兩個碗裝。

酸菜魚非常非常之香。佢嘅麻辣同埋香料就係呢度菜嘅靈魂。

佢嘅酸菜魚塊非常嫩滑,啖啖肉同埋份量好多。

酸菜魚連個湯都好好飲所以我哋就真係清曬碗。

因為好鍾意食蔥油拌麵,去到邊都會試一試,所以就搭單叫埋。

2024-02-25 52 瀏覽
十二味係全港都很多分店,今次都係第一次食,嗌左外賣,就算返屋企食都好正,好惹味。點左份川式口水雞,杏仁青檸蝦球,夫妻肺片。即叫即整,等一陣就有得食了,口水雞很嫩滑,辣得入味,佢會問你食吾食辣,之後可以有不同辣度選擇的,很好。先講口水雞,雞肉質嫩滑,辣味夠辣又香,好好食,又抵食。夫妻肺片份量都好多,啖啖肉,醬料是分開的,所以吾食辣都可食。最後青檸蝦球是最正的,因為每個蝦球都好像有兩粒或再多的蝦,啖啖蝦又爽口鮮甜,好好味,全部都很不錯。難怪咁出名又多人食。

難怪咁出名又多人食。
外賣自取
2024-02-21 53 瀏覽
想試呢間酸菜魚店好耐 今日終於黎試啦!估唔到佢咁迎口香港人口味 可以揀小辣少油QR code落完單 上菜速度極快人見人愛酸菜魚 小辣少油$248味道恰如其分! 平時其他店既酸菜魚叫小辣都辣到嘖火 今次小辣真係岩香港人既小辣 有d過癮但又辣到噴火!平時唔食飯既我都忍唔住因為呢盆魚食左成碗飯 超下飯!魚肉嫩滑不會鞋!見到乾煸四季豆都好多人推薦 好似好正 仲可以揀小辣 走肉碎!d豆炒到好淋好惹味 份量仲要好多 兩個人都食唔灑!老公就想食佢既串燒 呢個叫香口阿牛(小辣)既串燒有驚喜 好滑同真係好香口!最後叫埋甜品幺妹兒冰粉 清一清喉嚨就perfect啦!
想試呢間酸菜魚店好耐 今日終於黎試啦!
估唔到佢咁迎口香港人口味 可以揀小辣少油
QR code落完單 上菜速度極快

人見人愛酸菜魚 小辣少油$248

最後叫埋甜品幺妹兒冰粉 清一清喉嚨就perfect啦!

2024-02-21
  • 人見人愛酸菜魚
  • 乾煸四季豆
2024-02-17 48 瀏覽
菜式評價:- **酸菜魚**:我品嚐了酸菜魚,這道菜份量十分驚人,雖然價格較高,但絕對物超所值。魚肉鮮嫩無刺,配料豐富,湯頭酸爽清新,酸菜酸味十足,不單只是咸味,而是帶著酸甜的滋味。整體來說,這道酸菜魚鮮美可口,給人留下了深刻的印象。- **乾煸大腸**:我同時品嚐了他們的乾煸大腸,這道菜同樣份量十足,雖然價格稍高,但每一口都令人滿足。大腸炸過後外酥內嫩,咬下去時,油脂滿溢而出,口感極為香脆,讓人欲罷不能。儘管這道菜較為油膩,但絕對值得一試。其他推薦:除了酸菜魚和乾煸大腸外,Craps Table還有許多其他精彩美味的川菜選擇。他們的麻婆豆腐和口水雞都是絕佳的選擇,辣味十足,鮮香可口。此外,他們的麻辣火鍋也十分有名,是辣愛者的不二之選。
菜式評價:

其他推薦:
2024-02-09 68 瀏覽
今晚冇咩胃口,去左食十二味刺激一下,增加一下食慾,係尖沙咀食店林立嘅赫德道,有間紅燈十二味的就是了,上樓梯,裝修別樹一格,仲見到有位置是band show,吾通特別日子仲有band show助慶?上到去人客都多,點了三樣回家食,乾焗肥腸,武漢尖椒雞和卤水拼盤。先講肥腸,真的很乾身,脆口啊,非常多辣椒,辣得很惹味,另外是武漢尖椒雞,雞件切細件,加配菜粒粒炒得香口,喜歡加了蓮藕,增加咬口,好食。至於卤水拼盤,都是很出色,有牛展,牛肚等,份量都多,卤得很入味。佢嘅辣真的很出色,價錢合理,服務都很好,推介比大家。

佢嘅辣真的很出色,價錢合理,服務都很好,推介比大家。
外賣自取
2024-01-13 212 瀏覽
酸菜魚的口感結合了鮮嫩的魚肉、爽脆的酸菜、辣椒和花椒的刺激感以及酸辣的湯汁,帶來了豐富多樣的口感體驗,每次去必點的菜品,魚肉嫩滑,絕對好吃,酸菜是酸菜魚的核心調味料,它帶有酸味和鹹味,為整道菜餚提供了鮮明的風味。酸菜的質地通常較脆,口感酸爽,加入辣椒,給菜餚增添了辣味的刺激感。辣椒會在口腔產生辣熱的感覺,與酸菜和魚肉的鮮美味道相互融合幹鍋的食材的鮮嫩、恰到好處香辣的味道,讓口感更豐富,色香味俱全,味道不錯,值得一試

2024-01-03 194 瀏覽
我同同事都好鐘意食辣,時不時都會去食我最愛的酸菜魚。今晚放工後唔想煮餸,又想食辣,於是去外賣餸菜返屋企,再煮個靚飯,同屋企人食餐勁☺️。經典香辣鍋小辣 $38.- (跟最少5款配料共$252.-) 嘩!份最勁多☺️,差不多一盒滿,材料非常多,有肉質彈牙的鮮蝦,爽口柔韌的牛百葉,有陣陣油香的豬腸,肉質軟腍帶牛香味的金錢肚及牛舌。香辣鍋用上大量切碎嘅青椒、辣椒、薑、蒜、蔥及芫茜,再加上調味料一齊炒,味道非常惹味香辣,全部食材都勁吸味,非常香辣惹味🥰。川式口水雞 $73.-醬汁鮮香麻辣,鹹度適中,配上肉味濃郁,肉質嫩滑的雞件,越食越好味,餸飯一流😍。食物質素好,價錢合理,好食又份量多,店員服務勤快,值得再次幫襯。屋企人都食得好開心又滿意,下次要試下外賣其他菜式,再食過😊。
我同同事都好鐘意食辣,時不時都會去[十二味]食我最愛的酸菜魚。今晚放工後唔想煮餸,又想食辣,於是去[十二味]外賣餸菜返屋企,再煮個靚飯,同屋企人食餐勁☺️。

川式口水雞 $73.-

2023-12-19