2021-06-20 1519 瀏覽
老婆唔鍾意食辣,亦唔食得辣,只有同朋友飯局先有機會食辣。難得今日一個人食晏,碰巧附近有間「十二味」,就去滿足口腹之欲。在赫德道口已經望到大大個招牌高高掛在外牆,黑底紅字、加上熊貓logo,非常搶眼。地下門口原來只是入口,用餐區全部設在一樓。地下入口的小玄關沒有樓面招呼,但就張貼了幾張大海報。「招牌麻辣香鍋」、「人見人愛酸菜魚」;擺明車馬係四川菜,同餐廳招牌的熊貓logo非常吻合。記得第一次幫襯「十二味」係銅鑼灣的「十二味貴陽牛肉粉」,原址現已擴充營業,並轉型為十二味餐飲集團旗下另一間四川菜餐廳。集團旗下部份餐廳有個別專名,尖沙咀赫德道這間分店的全名就是「十二味音樂餐酒館」。一如其名,一樓近樓梯口處有一個小型表演舞台;去年疫情爆發前每逢周末有樂手唱live,有關安排已經消失一年多 ⋯⋯ 唔知幾時再會?室內裝修以紅黑為主,本來好型格,但唔知點解,總係覺得有點國內餐廳的裝修口味⋯⋯ 唔係話老土,而係同其他傳統港式中餐廳或者新派摩登中菜館的裝修風格不盡相同。再加上餐枱之間的隔板同樣貼上熊貓圖案,國內風味更明顯。另一樣同國內餐廳接軌的地方,就係QR code自助落單。雖然今時今日,這種落單方法在
另一樣同國內餐廳接軌的地方,就係QR code自助落單。雖然今時今日,這種落單方法在香港也越來越普遍,但印象中只限於少部份連鎖半快餐式食肆;類似「十二味」的正規酒樓仍然係由侍應代客落單。
揀了午市套餐麻辣牛肉香鍋($68)。賣相真係好對板,同以前在大陸出差時在成都或者重慶食的地道川菜好接近!首先,調味配料份量遠遠多於食材,保證辣味麻味濃郁。再者,調味配料包括麻椒、泡椒、指天椒、香菜等,既正宗、亦重口味,同時調校得偏鹹;這種濃郁調味正是正宗川菜的烹調特色。
午市套餐麻辣牛肉香鍋
午市套餐麻辣牛肉香鍋
牛肉份量稍為少了一點,蓮藕片及油麥菜份量就相當多。麻辣味道平衡;可能要適合大部份港人口味,即使揀了中辣,但其實唔算麻、亦唔算特別辣,但整體仍然係正宗口味。
如果想食辣,但又怕辣;千祈唔好飲汽水或凍飲,因為會越飲越辣,亦不能保護胃壁;最正確的方法是飲奶類製品,難怪「十二味」會同「維他奶」合作。講返餐廳出品,可能近十年八載真係越來越多國內人士移居香港,而近年川湘菜系在國內非常流行;所以,香港的川菜館及湘菜館數量也越來越多,口味也越來越正宗。「十二味」正是其中一間口味正宗、又抵食的川菜館,嗜辣人士不容錯過。
2021-06-13
2021-03-29 3881 瀏覽
🏮終於可以食晚巿,終於可以熊妹全家齊腳出外食飯。熊妹家族好食得辣🌶,卡肥大大就提議食《十二味》,比阿豬媽試吓正宗嘅酸菜魚🐟,過一過鋪辣隱。📌裝潢好特別㗎,周圍都掛滿住紅噹噹燈籠,仲有功夫熊貓🐼做招牌,成件事好中華風味。📌等到阿豬媽放工過嚟,‪7:00‬入座,晚市好多人,任何時段都係限時一個半鐘,所以要快快手揀定好食咩就用手機落菜啦。人見人愛酸菜魚,配粉條,$256首先上枱嘅梗係招牌菜-人見人愛酸菜魚啦!哇!個碟真係大得震撼!仲要有深度喎!絕對唔欺場。介紹返,酸菜夠酸,份量夠多;魚肉夠滑,夠淋,冇腥味,冇骨,但又保持到魚味;酸菜魚湯底夠酸夠麻夠辣,有花椒八角調味,辣得真係好過癮,忍唔住連湯都飲埋。仲有啲萵筍片同埋水晶薯粉條🍜,非常之粗嘅一片,索晒啲酸菜魚湯汁,食一兩條已經好飽肚。燒椒皮蛋,$48卡肥誠意再推介,麻辣小食皮蛋,一碟有八件,係糖心皮蛋,中間嘅心係流心嘅,麻辣汁味道好特別,麻得黎之餘又帶少少甜,伴碟仲有少少辣椒皮,真係想撈晒啲汁食落肚。宮保雞丁,$98卡肥提議食宮保雞丁🐥,因為佢都未試過。哇!估唔到號大一碟喎!份量非常之多,雞肉粒好嫩滑,腰果好脆口,阿豬媽最鍾意食。大辣🌶真係好

人見人愛酸菜魚,配粉條,$256
首先上枱嘅梗係招牌菜-人見人愛酸菜魚啦!

哇!個碟真係大得震撼!仲要有深度喎!絕對唔欺場。

燒椒皮蛋
燒椒皮蛋,$48

宮保雞丁
宮保雞丁,$98
卡肥提議食宮保雞丁🐥,因為佢都未試過。

哇!估唔到號大一碟喎!份量非常之多,雞肉粒好嫩滑,腰果好脆口,阿豬媽最鍾意食。大辣🌶真係好辣,辣到最後竟然連卡肥大大都食唔晒啲雞肉粒,不過呢個辣味幾啱熊妹家族口味,相信下次依然會再嗌大辣。

羊肉串
羊肉串,$42
辣到未夠喉,仲要再試吓啲串燒先。羊肉串一碟有五串,一串大概有五六粒,一粒肥膏肉,一粒瘦羊肉,唔騷之餘又好有羊肉味,面頭灑上好多辣味調味料🧂,食落好惹味。

紅糖糍粑,$48
📌食左咁多辣野,真係要食返啲甜野中和一下麻痺左的舌頭👅同孖潤腸咀👄。
一碟有八件🍡,長條型,係米漿糊做成,表皮煎得有啲脆皮,再灑上一堆黃糖粒粒,咬落去軟軟糯糯又有粒粒脆脆,多重口感,仲可以點埋跟上的紅糖漿,濕濕地又無咁乾身,幾特別的甜點。

📌加埋啲汽水茶飲🥤買單六百幾蚊,香港地,仲要位於尖沙咀物價騰貴🔝嘅地段,食到飽頂住個肚返去,呢個價錢呢個味道,差唔多啦!
2021-03-19
燒椒皮蛋
宮保雞丁
羊肉串
2021-07-09 0 瀏覽
腸胃炎好返又走去食酸辣魚 ,小辣嘅酸辣魚完全無難度,個湯酸味剛剛好,不過魚本身麻麻地,硬係有啲腥咁而個炒田雞配料比田雞吸引!但香味同鑊氣都一般般,而我果碟有幾嚿肉好似唔夠熟咁,真係好得人驚⋯紅糖糍粑出奇地好食,糍粑煎過出面脆脆地,入面係好煙韌嘅糍粑,灑滿熟黃豆粉,再配紅糖漿,我覺得本身都夠甜,只係沾左少少紅糖漿都夠啦!最後值得提下服務質素,我食嘢期間(一小時內)待應倒瀉左兩次水,我著長裙裙腳不免遭殃⋯另坐底時張櫈係濕嘅,請待應抺佢比包紙巾我話:2蚊講真,對住佢地真係得啖笑⋯
腸胃炎好返又走去食酸辣魚 ,
小辣嘅酸辣魚完全無難度,
個湯酸味剛剛好,
不過魚本身麻麻地,硬係有啲腥咁
而個炒田雞配料比田雞吸引!
但香味同鑊氣都一般般,
而我果碟有幾嚿肉好似唔夠熟咁,
真係好得人驚⋯

紅糖糍粑出奇地好食,
糍粑煎過出面脆脆地,
入面係好煙韌嘅糍粑,灑滿熟黃豆粉,再配紅糖漿,
我覺得本身都夠甜,只係沾左少少紅糖漿都夠啦!

最後值得提下服務質素,
我食嘢期間(一小時內)待應倒瀉左兩次水,
我著長裙裙腳不免遭殃⋯
另坐底時張櫈係濕嘅,請待應抺佢比包紙巾我話:2蚊
講真,對住佢地真係得啖笑⋯
2021-07-02 0 瀏覽
十二味 (赫德道) (尖沙咀)尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓人見人愛酸菜魚 (小辣)大大碟,都只係2人份量黎咋~酸酸辣辣嘅😋幾開胃,即使是小辣,碟酸菜魚啲辣椒都係愈浸得耐,愈嗆喉嚨🔥口水雞口水雞汁偏淡,無麻無辣味,也蓋不到雞件的重雪味紅糖糍粑上枱時,暖暖的,脆脆的,外脆內煙韌😋糍粑一定要沾滿紅糖糖漿😋好食炒四季豆好好食😋有鍋氣,又炒得香口,仲大大碟添😋雖然有乾辣椒點綴,但完全唔辣的~LAM脷指數: 7.5/10🌟#尖沙咀美食 #尖沙咀 #酸菜魚 #酸菜魚 #口水雞 #麻辣 #酸辣
十二味 (赫德道) (尖沙咀)
尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓

人見人愛酸菜魚 (小辣)
大大碟,都只係2人份量黎咋~
酸酸辣辣嘅😋幾開胃,
即使是小辣,碟酸菜魚啲辣椒都係愈浸得耐,愈嗆喉嚨🔥

口水雞
口水雞汁偏淡,無麻無辣味,
也蓋不到雞件的重雪味

紅糖糍粑
上枱時,暖暖的,脆脆的,
外脆內煙韌😋
糍粑一定要沾滿紅糖糖漿😋好食

炒四季豆
好好食😋有鍋氣,又炒得香口,仲大大碟添😋
雖然有乾辣椒點綴,但完全唔辣的~

LAM脷指數: 7.5/10🌟

2021-06-12
優惠券
  • 紅糖糍粑
  • 乾煸四季豆
2021-07-02 0 瀏覽
1.皮蛋2.土豆C3.口水雞4.酸菜魚5.牛肉串6.羊肉串唔想寫負野,但又過唔到自己,首先,現場燈光偏暗,但都隱約見到張枱未抹乾淨,而且2個碗碟都崩咗。叫左以上6樣餸,頭3樣都ok, 無乜特別,但去到主菜酸菜魚,我叫小辣的,的確係食到辣味,但缺乏左個香味,食完只感受到個辣字。而另外第5,6項牛肉串同羊肉串,無味道,食完要估下先知道邊樣係牛邊樣係羊。佢做法係係肉串上有d辣椒粉,就係食到辣辣地,但無肉味。失望,希望日後會改善
1.皮蛋
2.土豆C
3.口水雞
4.酸菜魚
5.牛肉串
6.羊肉串

唔想寫負野,但又過唔到自己,

失望,希望日後會改善
2021-07-01
2021-06-30 141 瀏覽
做完嘢過嚟食晚飯 呢間四川菜都好出名 位於超多嘢食嘅赫德道 地鐵站行兩三分鐘就到 環境係好舒服㗎 而且有啲酒吧feel 入到黎你個人係好relaxed 再喺度食埋川菜其實個享受係好特別------------酸菜魚個人係嘗試心態 因為唔係好食得太過酸辣 呢個湯底好OK 酸味較多辣美較少 上到嚟飲咗一啖就愛上咗佢 然後就試埋d魚啦 魚塊好滑 吸左酸辣湯汁後開胃又惹味 唔怪得咁多人都鐘意食佢 不過食得多都係太辣 自己投降左 下次黎試埋其他餸!

------------
2021-06-19 312 瀏覽
一班同事吃午餐,好開心,因為大家都好鍾意食辣野,人多就可以點好多唔同嘅嘢試下。麻辣小龍蝦味道非常濃郁,蝦都算新鮮,但蝦的數量太少,底層的粉唔好食,可能咁樣的搭配會顯得份量夠多,哈哈。辣子雞夠麻辣,也夠香料,但雞肉切得實在太小粒,而且炸得過龍,所以唔受歡迎,最後都冇人食。炸蝦球一流,蝦很新鮮,配上醬汁酸酸甜甜好開胃。主角來了土豪版酸菜魚好大好大一盤,好壯觀這道菜是每次來都會必點的。湯底好夠味,酸和辣的比例剛剛好,魚肉很滑,配菜有酸菜,窩筍,粉皮,每一樣配菜都被我們撈個清光
麻辣小龍蝦

辣子雞

炸蝦球一流,蝦很新鮮,配上醬汁酸酸甜甜好開胃。

主角來了
土豪版酸菜魚
好大好大一盤,好壯觀

2020-06-09
2021-06-08 454 瀏覽
剛進入大門口就見到大紅燈籠高高掛,很中式的感覺。酸辣木耳,爽脆開胃,味道都幾辣,不過份量頗細。川式口水雞,擺盤好漂亮,其實就是碟子大,雞肉實際上不多,不過味道還不錯。人見人愛酸菜魚,魚肉嫰滑,酸辣可口,份量可視人數而選,但對於大愛酸菜魚的我們,再多也不夠。霸王辣子雞,辣椒覆蓋住雞塊,要慢慢玩尋寶遊戲,不過感覺雞塊不多且碎小,有的只是炸雞皮。紅糖糍粑,糍粑熱辣辣又够煙韌,好吃停不了。吃辣當然少不了冷飲解辣。總體來說,味道不錯,空間也很舒服,但是如果是按正價的話,會感覺食物份量有點對不起價錢,有折扣就還可以一試。
剛進入大門口就見到大紅燈籠高高掛,很中式的感覺。
酸辣木耳,爽脆開胃,味道都幾辣,不過份量頗細。
酸辣木耳
川式口水雞
霸王辣子雞
紅糖糍粑,糍粑熱辣辣又够煙韌,好吃停不了。
紅糖糍粑
吃辣當然少不了冷飲解辣。
2021-06-06 343 瀏覽
Came here for the second time yesterday and enjoyed it as much as the first! Nothing incredible about the dishes but the prices are really unbeatable and the portions are great for sharing. I also like that you can decide the level of spice according to your own preference. -----👩🏻‍🍳口水雞 Saliva Chicken2.5/5⭐️Flavor was there but the chicken was mostly bone and joints with very little meat at all. -----👩🏻‍🍳人見人愛酸菜魚Hot and Sour Fish with Pickled Greens4/5⭐️A good amount of meat. The fish was very tend

👩🏻‍🍳口水雞 Saliva Chicken
2.5/5⭐️
4/5⭐️
A good amount of meat. The fish was very tender and flavorful. Not too sour and just the right level of spice
-----
👩🏻‍🍳乾煸四季豆 Stir Fried String Beans
4.5/5⭐️
Not overly greasy, great flavor
-----
👩🏻‍🍳水煮牛肉 Sichuan Style Chili Boiled Beef
4.5/5⭐️
Beef was cooked just right and not tough at all. Love the chewy potato starch noodles and the numbing spice. Really great with rice.
------
Revisit? Yes
Price: $100-200pp
2021-05-23 569 瀏覽
太耐無食過酸菜魚,所以見裡間酸菜魚都幾有特色即刻book位去試,仲有半價優惠,折完100幾蚊就食到真係好抵食,來當然為左試酸菜魚啦,魚份量好足配上白飯夠兩個唔算大食嘅人食飽,當然我地就唔夠啦,加上貪心又想試下其他餸所以有嗌其他野食,超級推薦試酸菜魚,好味魚肉無骨,但最好無飲湯因為都多味精,不過毛血旺就好一般好鹹唔好食,另外土豆絲都推薦,不過回鍋肉就都偏鹹,重口味可以照試,整體如果有折都好抵食,但如果無折就唔值裡個價位,所以大家趁5折可以試下
毛血旺
2021-05-12 555 瀏覽
入咗酸菜魚關注組,大家勁推呢間上次夜晚黎話賣哂酸菜魚,今次6點就去食實有😂.果然名不虛傳!終於食到一間夠酸的魚!酸辣又唔會遮魚的鮮味,魚又夠滑,呢個湯的麻辣係慢慢滲出黎嘅,仲帶菊花的香味添☺寬薯粉同萵荀索哂 d 湯,正!♥.另外仲叫咗羊肉串,雖然望落好多肥膏咁,但一齊食堅香,油脂濃唔會膻,香料調味都唔會蓋羊味.之前同肥 Pat先生傾,點解食辣的地方唔賣鮮奶俾人解辣,佢話:咁飲完唔幫襯佢其他野飲咪蝕?💥點知呢度有維他奶賣!!!!食幾多辣都唔驚啦😂
入咗酸菜魚關注組,大家勁推呢間
上次夜晚黎話賣哂酸菜魚,今次6點就去食實有😂
💥點知呢度有維他奶賣!!!!食幾多辣都唔驚啦😂
2021-05-03 714 瀏覽
友人聚會,大家都懷念好耐冇食酸菜魚,所以特登book左呢間店,比起之前黎更加旺場。好彩book左位同埋約得早,如果唔係就望住人哋食。早上係Klook買左張酸菜魚券,服務員姐姐唔太識用,淨係叫我地先點菜,俾錢再用券,咁我哋就照做。本身叫左5道菜,但由於口水雞睇落太生,有點血淋淋,服務員好好人地幫我取消左,本身想試試其他,但由於仲有生日蛋糕,大家都飽飽地,所以冇再加。以前曾經有人試過在場駐唱,個次嘈到傾唔到計,今次冇人唱歌,但勝在旺場,氣氛都好熱鬧,大家去唔到深圳食酸菜魚不妨考慮一下呢間,真的很不錯👍
炸蝦球
2021-05-01
優惠券
炸蝦球
紅糖糍粑
  • 人見人愛酸菜魚(配粉條)
2021-04-27 523 瀏覽
佢有分幾種酸菜魚嘅份量嗌左個最大份加粉條啲魚勁少 之後粉條唔記得俾我哋 追咗兩三次先有其實出面啲酸菜魚就算嗌大份都知啲魚好少但係12味今次真係少之前喺第二間分店食啲魚係冇咁少唔知尖沙咀呢間係咪因為太多人定係唔夠魚我覺得酸味同辣味都唔夠第二間分店做得好由於唔夠飽叫咗個乾鍋一定要叫中辣以上小辣係完全冇味道個鍋啲配料就幾多賣成四十幾五十幾蚊一份料五多我真係會反枱我覺得尖沙咀分店味道真係冇其他咁好唔知係咪因為太多人定係本身都唔好

佢有分幾種酸菜魚嘅份量

五多我真係會反枱

我覺得尖沙咀分店味道真係冇其他咁好
唔知係咪因為太多人定係本身都唔好
2021-04-21 642 瀏覽
朋友推介左十二味鍾意食辣野同埋酸野嘅我~見到有咁多好評,就即管嚟試吓睇吓有幾好食啦🤣-叫咗個人見人愛酸菜魚配寬粉🤪我係超鍾意食寬粉~比一般嘅薯粉更加煙un😋-酸菜魚嘅份量大得驚人,絕對唔孤寒呀😍😍入面除咗有魚之外,仲有啲萵筍😍😍啲萵筍都浸到好入味啊🤣🤣講番啲魚,超級嫩滑😆😆一食落口就有要sir落去喉嚨嘅感覺,完全唔腥🤪而且都非常之夠辣同埋夠酸,啱晒重口味嘅我呀😍酸菜魚嘅湯攞嚟撈飯,簡直係呢個世界上最好味嘅嘢😹😹
朋友推介左十二味鍾意食辣野同埋酸野嘅我~
見到有咁多好評,就即管嚟試吓睇吓有幾好食啦🤣
  • 人見人愛酸菜魚
2021-04-17 541 瀏覽
叫咗二至三人分酸菜魚另外在嗌咗涼拌青瓜同紅糖糍粑呢間店嘅生啤價錢略高 $88 hoegarden 酸菜魚加粉條 叫咗中辣但其實同一般小辣差唔多魚片嘅份量都好夠 酸菜都多湯底偏濃同咸 撈飯食都咸咸地粉條好大條 同煙韌 索晒d汁 喺香港食過咁多間酸菜魚 起碼呢一間算係似番大陸食到既味道紅糖糍粑即叫即炸非常鬆脆不過間店好嘈 如果想同朋友傾計 就可能唔太適合想過下辣癮 係不錯既選擇~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
叫咗二至三人分酸菜魚
另外在嗌咗涼拌青瓜同紅糖糍粑