2018-02-15
今晚晚飯心血來潮, 忽然想去食打冷。由於約了朋友在旺角等,所以上網看看有什麼打冷值得試下。 發現這間新式的潮州菜館--, 除了主打潮州食物外,還有其他中式菜可供選擇, 就訂檯選擇去食。上到餐廳 ,人頭湧湧, 店員表示稍等片刻, 再執完檯後很快就可以入座。坐低後, 店員很快地給我們餐具和水杯,我們第一件事便看看餐牌有什麼特別嘢想食, 最後點了食潮州菜嘅主打 -- 醬鹵六小碟。醬鹵六小碟, 分別是豬耳仔、豬腩肉、豬大腸、豆腐、紅腸种豬脷, 差不多全部豬,配上鹵水汁, 我食潮州菜必選嘅菜式。 鹵水汁做得非常惹味, 不得不佩服這店做的豬耳仔,從來未食過豬耳仔是這麼軟身的,簡直沒有牙都食得到, 軟滑度超勁。 而豆腐將滷水汁精華發揮得淋漓盡致, 超級入味。一不離二,再來緊是潮州蠔餅喇, 蠔餅煎得非常香脆,色澤金黃,每一啖都蠔味盡收,加上脆卜卜嘅邊,食落非常爽脆, 潮州食品必食嘅菜式之一。再來粉絲蒸蟶子,大大隻蟶子非常厚肉, 加上蒸嘅時間啱啱好, 爽彈鮮甜。 加上大量蒜頭片和香蔥,味道濃郁, 非常棒的一碟海鮮。最後值得一試是這裏的炸饅頭 ,一碟有九粒。 但係細細粒可以一啖過食, 饅頭炸得特別香脆,
最後值得一試是這裏的炸饅頭 ,一碟有九粒。 但係細細粒可以一啖過食, 饅頭炸得特別香脆, 點了小小嘅煉奶 ,食完大滿足。
試過這餐後,無論這嘅裝修、 食物嘅質素和店員招呼態度,都感覺非常好。加上價錢大眾化,都值得再來幫襯。