2017-06-08 190 瀏覽
嚟到位於觀塘區工廈中嘅御膳,入到去個環境都幾光猛企理。可能有唔少人覺得去食私房菜都一定要好大班人去,但係呢度除咗大圓檯之外,其實都有啲細細哋嘅小圓檯。訂檯嗰陣只要同佢哋講好人數同飲食喜好,佢哋就會安排菜單,同埋會晌事前用whatsapp確認,所以好似我哋咁得兩個人嚟都冇問題。佢哋都有啲散叫菜式,不過我哋想每款少少哋咁試多幾樣,所以訂檯時就揀咗試套餐。豆腐大蜆湯,湯色奶白,飲起上嚟有芫茜清香。我個碗入面有三隻蜆肉,豆腐亦滑溜溜嘅。麻辣手撕雞,加咗啲青瓜絲晌手撕雞入面,再撈埋麻辣醬,惹味得來又唔會太辣。金絲翡翠鳳尾蝦,蝦肉厚身,仲有節瓜同花菇,味道夠又唔會過份濃郁。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,蟶子皇彈牙,蒜蓉等配料令佢更加甘香,底下嘅粉絲就吸滿蒸煮時釋出嘅精華。大肉蟹,單係烹調方法已經有花雕蛋白雞油蒸、薑蔥炒、避風塘炒、四川香辣炒、胡椒炒五款,我哋想食比較原本嘅風味,於是試咗花雕蛋白雞油蒸。蟹肉蒸得啱啱好,食起上嚟鮮甜,蛋白嫩滑有微微花雕香。花雕蛋白蒸龍躉球,烹調方法同大肉蟹一樣,龍躉球肉質軟綿,魚皮滑嘟嘟。我哋都覺得花雕同海鮮幾夾,唔會喧賓奪主之餘又可以提鮮。蒜片牛柳粒,牛柳鬆化有油香,蒜片脆口。

嚟到位於觀塘區工廈中嘅御膳,入到去個環境都幾光猛企理。

豆腐大蜆湯

豆腐大蜆湯,湯色奶白,飲起上嚟有芫茜清香。
豆腐大蜆湯

我個碗入面有三隻蜆肉,豆腐亦滑溜溜嘅。
麻辣手撕雞

金絲翡翠鳳尾蝦

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

大肉蟹

蟹肉蒸得啱啱好,食起上嚟鮮甜,蛋白嫩滑有微微花雕香。
花雕蛋白蒸龍躉球

蒜片牛柳粒

蒜片牛柳粒,牛柳鬆化有油香,蒜片脆口。
蟹油銀芽炒麵

蟹油銀芽炒麵,炒麵入面有大量銀芽、韭黃、蔥、紫洋蔥、白芝麻等等,口感爽脆。
椰汁紅豆糕

呢日嘅甜品係椰汁紅豆糕,椰汁糕同紅豆蓉原來係分體嘅,講真係有少少煞風景,不過椰汁同紅豆兩者嘅味道突出,又唔會過份甜膩,同埋用咗鮮藍莓、士多啤梨、芒果等等伴碟,總算加返啲分。
麻辣手撕雞
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇