2017-01-07
終於有一日放假,難得可以約下朋友食嘢,又凍凍地,想食番一個稍為靚少少嘅火鍋。有朋友介紹尖沙咀呢一間台式火鍋,於是乎就 book咗枱試下。侍應推介極上吃到飽套餐,前菜我就叫咗秘製麻辣木耳,湯底要咗台灣沙茶雞涮涮鍋。另外叫咗牛頸脊肥牛肉,另外仲有好多嘢係個套餐包埋㗎。仲有啲嘢食係冇限制㗎可以無限追加。 首先試咗佢個麻辣木耳,真係好有台式風味,同之前我喺台灣試過嘅口味係一樣嘅,最重要係佢辣辣地好開胃。另外,要推介嘅係佢個墨魚汁鳥結糖、黑松露蟹肉餃同埋三重芝士鮮製蝦丸。墨魚汁鳥結糖,外觀真係好似成粒糖咁, 你覺得掉落去個湯底到好似會溶咁。但係事實上,佢係一粒整到好似鳥結糖咁嘅墨魚塊,食落好有咬口煙煙韌韌,而且仲有啲墨魚粒喺入面,好得意。另外,佢個黑松露蟹肉餃有好重黑松露味 ,令到隻肉餃食落口嘅時候,好香,平時打邊爐絕對食唔到呢一種風味。 另外要講下佢個炸魚皮同埋響鈴卷,係我未見過嘅大size,鍾意食響鈴嘅朋友 真係要試下。最後就要推介佢哋飲品,十分之有特色,同埋好大杯。其實呢一餐所有嘢都好有特色,真係非常之有台灣風格,包括食物同飲品都相當細緻。