某年某月的某一天,一個公衆假期的下午由友人K駕車一行四人直去川龍, 當日陽光普照,遊人食客甚多, 我們選座在天井位置, 枱是石屎打做而成的所以枱面貼了橙紅色階磚, 看到牆上有些類似牌扁嘅提字, 大槪意思是這裡是飲嘅茶都是專門一點的貨色, 但睇嚟無人(茶客)係為茗茶而來的, 反而睇到每枱都拿的是”灼油菜”就真,我們也拿了一碟, 係幾大碟下嘅西洋菜, 碟底嘅灼菜水基本上因為已經灼過無数菜的關係, 似一個超濃縮嘅菜湯, 菜湯似乎有些少清雞湯成分但並沒有什麼油, 而主角- 菜非常之嫩口完全無渣, 另外再拿了一些點心, 炸芝麻糍- 糍嘅口感好家裏阿媽做的一樣, 剛炸起來是外脆內部質感煙靱炸芋角- 這個點心因為放了一段時間, 雖然外面嘅炸衣依然鬆脆但內餡-芋頭茸蝕油嚴重,吃得満口是油, 燒賣- 這個是全日最好食的一點, 雖然面頭沒有放什麼蟹籽之類橙紅色物體但本身個豬肉夠味就已經係最基本亦係這點心嘅靈魂,金錢肚/ 鳳爪- 兩味都是超濃味之作, 肚同爪嘅口感是有但味道只食到個橙色撈醬個味, 蒸排骨- 這個本人感覺幾好, 有肉亦有骨, 個汁醬沒有過濃口味, 由於這點心是最後叫的, 大部份同枱的人已經食到
, 另外再拿了一些點心,
蒸排骨- 這個本人感覺幾好, 有肉亦有骨, 個汁醬沒有過濃口味, 由於這點心是最後叫的, 大部份同枱的人已經食到七七八八,自已發力清埋佢嘅緣故, 所以這幾粒豬排骨印象幾深下架,
腸粉- 只是平平, 沒有太特出,
豉油皇炒麵- 稍為乾硬化, 口感一般
蝦餃- 四隻都爆晒口, 明顯火力太猛又或者是蒸(攤)得太耐啩, 內饀都係一般啦
豆腐花- 其實食唔出同"城"的有何分別?

在我們座嘅位置對開不到7~8 步的地方有一個阿伯嘅村民拿了自已嘅瓜菜出來擺賣, 賣到咁上下差不多時間順便座得旁邊張枱一盅兩件添, 多寫意嘅鄉村生活,
只要不介意太油膩的話
燒賣四大粒
題外話/補充資料: 當日食完之後我們還驅車去粉嶺賞洋紫荊花, 春天是賞花嘅好季節雖說天色一般都不太理想, 所以一般拍照出來效果都不佳但現場睇則會賞心悅目得多,
2012-04-04
只要不介意太油膩的話