2022-12-02
今日同媽咪去咗黃大仙食齋 呢間日常素食提供放題 有沙律/前菜/炸物/熱盤/湯羹/糖水/甜點/水果樣樣有齊前菜同沙律我試咗雲耳同青瓜 酸酸甜甜幾開胃 蕃茄仔爽甜 洗得好乾淨炸物我尤其鍾意蛋散點麥芽糖 因為已經唔多地方可以食到 當日仲有反沙芋頭 外層層糖好脆芋頭夠粉 好味 炸番薯炸茄子新鮮出爐炸起好香口 不過如果炸粉可以薄啲就更好啦熱盤我鍾意椰菜炒回鍋肉 食落辣辣地 幾惹味 另外仲有好幾款素菜 例如炒芥蘭/炒西蘭花/雜菇炒西芹/炆蓮藕/生炒咕嚕肉等等 咕嚕肉食落口感確實幾似真嘅肉類 味道唔錯湯羹好足料 有齊雲耳/豆皮/筍/菇 都幾好口感糖水有腐竹薏米 幾清甜 而且都幾多薏米 煙煙韌韌好好咬甜點有薑汁糕/雜糧糕/桂花糕/椰汁糕 前兩款兩個都好煙韌好味 薑汁糕薑味勁濃 後兩款味道都OK埋單每人一百鬆啲 得閒食下齋菜都唔錯
湯羹好足料 有齊雲耳/豆皮/筍/菇 都幾好口感
糖水有腐竹薏米 幾清甜 而且都幾多薏米 煙煙韌韌好好咬