2023-01-07 1131 瀏覽
旺角花園街近新寶戲院附近有大量不同種類的食肆,收工過咗嚟呢頭搵食,找到這家叫福罔漢堡扒的小店,這店的主打是石燒和牛漢堡扒, 上桌時會提供一件生的漢堡和牛肉球, 鐵板上放有一嚿燒熱左的熱石在旁邊, 客人可根據自己的喜好自行在熱石上煎漢堡扒。我地兩個人叫左個二人套餐。三百零文已經包括兩份鐵板和牛漢堡扒, 一份芝士泡豚肉飯及飲品,份量頗多,另包埋泡菜,蘿蔔絲沙律和麵豉湯, 即使三個人可能也夠食,算是幾抵食。餐廳環境舒適簡約,每張枱上面都有抽煙器, 以確保室內空氣清新及唔會油淋淋。店員也很友善及helplful, 開始時會先示範教你燒第一次,亦會替客人留意熱石會唔會凍左及時安排更換。菠蘿煙肉和牛漢堡扒, 菠蘿片清甜配合煙肉及芝士蛋,口感已十分豐富,最特別是一球生的和牛肉,按自己喜好切出所需分量放上去的熱石上自己煎,無論是燒焦程度,厚度,生熟度全部由自己控制,牛肉油脂豐富,煎至外表焦香,咬開裏面仍然juicy 爆汁就最正。芝士蛋蒜和牛漢堡扒,同樣是一球生的和牛肉,可自行在熱石上煎,只是將菠蘿換成大量的蒜片, 相比之下大量的蒜片感覺比較重口味, 但和芝士蛋配合一起完全沒違和感,食落非常之香口惹味。

芝士炮豚丼飯,好大碗份量好多,大量五花腩及香辣泡菜之上加入一層香濃芝士,芝士加泡菜撈埋吃完全不會覺得過辣,即使我們都不嗜辣也覺得非常易入口和惹味。

天然蜂蜜柚子茶,蜂蜜柚子茶我們選了熱飲,雖然其實只是比較普通的一款飲品, 但仍感到頗足料,裡面有大量柚子肉。

百香果特飲, 一上桌見到,內心馬上哇一聲,真係超大杯,而且熱情果味超濃,絕對是真材實料,酸酸甜甜既開胃又易入口。
2023-01-05
  • 菠蘿煙肉和牛漢堡扒