2017-01-22
其實係我嘅世界入面,鐵板燒係比較少食嘅,不過今次終於約到朋友來呢間日式鐵板燒餐廳,我想食好耐架啦,多謝D小姐陪我來。呢度嘅餐牌食物選擇唔多,主要係食套餐,今晚我就同朋友叫咗個二人套餐,因為裏面有齊晒自己鍾意食嘅嘢,叫套餐就最方便呀。這裏的鐵板燒特選二人套餐包括有刺身沙律、龍蝦湯、意大利多士、香草牛油焗銀鱈魚、慢煮南非鮑魚配棟子海苔泡泡、頂級牛肉三味(牛柳、牛肩甲、牛舌)、季節野菜、小女子炒飯及是日雪糕伴叮噹銅鑼燒。刺身沙律的刺身是北海道帶子及吞拿魚,沙律味道非常新鮮爽脆,清新可口,非常開胃。龍蝦湯嘅龍蝦味道非常突出,睇住師傅嘅製作過程,感覺特別好味特別期待。意大利多士啱啱烘起,多士超級香脆,上面嘅香草蕃茄餡料亦都清新美味。香草牛油焗銀鱈魚銀鱈魚肉質結實油潤,牛油味非常香濃,啱啱焗起熱辣辣超級吸引,而且醬汁調味啱啱好,值得推介。慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡鮑魚味道新鮮,質感柔腍,柚子海苔泡泡有着淡淡的海苔味,估唔到原來同鮑魚咁夾。頂級牛肉三味呢度用上頂級牛肉,最鍾意最鍾意牛肩胛,一咬落去,啲肉汁咇晒出嚟,而且生熟度啱啱好,咬落軟腍多汁,牛味香濃!之後就係季節野菜、小女子炒飯同埋甜品,為今日
香草牛油焗銀鱈魚
慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡
頂級牛肉三味
之後就係季節野菜、小女子炒飯同埋甜品,為今日呢一晚嘅晚餐畫上句號。