2019-02-27 2307 瀏覽
對上兩個月嚟過食蛇筵, 由於太好味道嘅原固當晚即席予約試試佢哋嘅老派粵菜, 但估唔到食晚飯都要予約成2個月(蛇筵重誇張, 我係4月訂台, 12月先食)。當晚先上杏汁豬肺湯,杏汁味濃郁,肺有煎過,足料,但豬肺略嫌洗得唔夠白,但好味。蠔豉生菜包,分量多,蠔豉豬肉刴到好似黑胡椒粒咁碎, 咬落每啖都有蠔豉嘅平實口感同鹹香加埋豬肉粒嘅咬口,再加生菜包嘅爽脆與清新,整個菜平衡做得好好,有別與老派粵菜偏鹹嘅味道,此道菜好吃。錦滷雲吞,做法正宗, 雲吞片絶對唔係薄切切!鬆化,唔粉,炸得透,熱辣辣,配酸汁加叉橈鮮尤同吃,襯熱吃,絶品。順德鯇魚腸蒸蛋,坊間魚腸一般是焗,此處做法為蒸,原因為魚腸焗比蒸較為好處理,但焗就吃不到魚腸獨有的鮮味及質感,魚腸變得老化沒那麼好吃。固金碧此道順德鯇魚腸蒸蛋對自家的信心甚高,魚腸的鮮味,雞蛋香味,果皮特有甘味三者配合得非常立體,有層次,同為絶品。八寶鴨,絶對老派粵菜味道,鴨肉鬆化不黐牙,連子同樣鬆化香甜好吃,而伴碟的芥菜膽伴以鴨汁共吃可口,絶品。紅燒元蹄,極度邪惡的一道菜,肥肉煮至啫哩一樣,入口即化,元蹄煮致肥而不膩,時間工夫缺一不可,必吃!同為絶品。紅燒龍躉尾,老饕最愛
蠔豉生菜包

順德鯇魚腸蒸蛋
八寶鴨

紅燒班尾

紅燒龍躉尾,老饕最愛,龍躉尾吃其魚皮的膠原,煙勒秥口,豉油蔥花甜度辣度剛好。好吃。

椒鹽鮮魷,新鮮,炸粉薄,好吃,但相對其他菜式遜色。

乾炒午河,高質酒家質數,河粉與河粉分明上汁,好吃,但由於其他主菜更好吃,所以相對其他菜式遜色。

此餐埋單2520,9位平衡每人280,因為太好吃我哋諗住齊頭連貼士比2600,但老闆娘話街坊生意,叫2520就得,甚為老實!
2019-02-16
蠔豉生菜包