2018-02-19
我們剛在皇后大道東新開業的 慶祝第一個情人節。 情人節食中餐是第一次,不過都無乜所謂, 最重要是他為我打點一切。由專用電梯到酒家, 電梯門一開已經是即踏進大廳,大廳內約有十張枱,地方不大,設計Modern 雅緻, 頗適合和家人食飯。我們被安排到細房, 細房內都可以放四張枱。實在太好, 我地可以靜靜地又保留點私穩食晩飯。冬天一定要飲湯,由其是滋補養生的 杏汁燉白肺用上新鮮豬肺、花膠、雞腳、瘦肉, 大龍杏燉湯,材料十足。一看就愛上奶白色燉湯,味道鮮甜 、杏但味未夠濃郁,可能因為太鮮的關係。真在太好飲, 好想飲多幾電碗。再吃一口豬肺, 鬆化有口感, 感覺好完美。 他知道我喜歡吃魚, 但又食得論盡唔識吐骨, 所以特別點了 。 炒野鑊氣最緊要, 斑球炮油後再炒, 片片大而爽口, 味道調較得唔錯,醬汁襯托出魚鮮味。 以幾款不同野菌入饌, 口感變得更加豐富。 海鮮控的他, 指定要吃 噢~好高贍固醇的菜式。 我不敢多吃呀 。味道咸香有回甘,每件龍蝦球也沾上濃郁蛋黃香, 肉質彈牙無得輸。 無飯到肚好似無食野過一樣, 於是從餐牌中揀 對過百元一碟炒飯,當然有點期望。 炒飯用上了高級材
我們被安排到細房, 細房內都可以放四張枱。
實在太好, 我地可以靜靜地又保留點私穩食晩飯。
冬天一定要飲湯,由其是滋補養生的 [花膠杏汁燉白肺燉湯]
再吃一口豬肺, 鬆化有口感, 感覺好完美。
他知道我喜歡吃魚, 但又食得論盡唔識吐骨, 所以特別點了[野菌炒斑球] 。
海鮮控的他, 指定要吃 [黃金龍蝦球 ]
無飯到肚好似無食野過一樣, 於是從餐牌中揀 [楊州炒飯]
炒飯用上了高級材料, 分別有蛋絲、义燒粒、帶子粒、 蝦仁、蔥花等。
果然不負眾望, 炒飯粒粒分明入口干爽無比、不油。
蛋絲幼細得過份, 而且又黃又香,真是堅正。而且份量十足, 我們每人可以分得三碗炒飯。
非常滿意昨晚的食物、服務 。
[ZEN彩碟軒] 再度回歸,非常惜得支持。