由於上次喺四州cremia試個個雪糕實在太出人意表地好食,重點係又唔貴,所以我對雪糕嘅要求又再增加咗。早有耳聞百味堂喺韓國好出名,而我自己都喺韓國食過好香濃嘅雪糕,所以我expect百味堂都會係有一定嘅水準,但係唔得喎!佢好想做到自己好香奶味,但係奶味好薄弱,口感好稀,先係非常重嘅冰感,一放落口就溶返開變水,然後好薄弱嘅奶味先係咁意滲出來。佢嘅奶味亦都唔係牛奶嘅口味,似乎係奶粉嘅香精味,雖然奶粉味都尚算討好,但就有啲取巧囉。不過個cone就唔討好喇!係個種索乾晒口水又中空,唔脆口嘅威化,差唔多五十蚊食咁嘅質素,似乎有啲唔抵食喇!整體來講個雪糕係唔難食嘅,但成個package來睇就扣晒分。不過我嘅言論係確實有少少唔公平,因為不久之前食完四州真係有比較,人地四州雪糕本身又好食,連個cone都係落重皮嘅,日本產物果然係有保障。作為一個喜歡韓國嘅人,今次我都唔幫來自韓國嘅百味堂喇!

2018-01-03