2018-03-18
如果你仲以為酒吧只係一個飲野的地方, 咁就錯了, 其實酒吧仲係食野的好地方。而呢間THE RIGHT PLACE 就係結合左美酒同美食的酒吧。THE RIGHT PLACE 除了裝修佈置別樹一格之外, 佢的樓底很高, 座位寬敞, 座位與座位之間吾太迫, 感覺吾會焗束。Crab Fizz $128十分特別的一款cocktail, vodka 配上蟹肉同蟹籽, 蟹味同酒都幾夾, 蟹味突出, 如連同酒杯邊的鹽一齊飲, 蟹味會更加提升。The Right Place 拼盤 $298這個拼盤十分豐盛, 包括避風塘雞全翼、香草蒜蓉牛油燒太平洋蠔、燒西班牙黑毛豬腩肉伴芒果莎莎、脆炸軟殼蟹及黑松露醬燒粟米。這是二人份量, 每款都有兩份。本人最喜歡避風塘雞全翼及炸軟殼蟹, 避風塘十分惹味且肉嫰多汁, 而軟殼蟹亦香脆可口。蒜蓉牛油燒蠔亦相當吾錯, 蠔肉肥美, 配上香蒜蓉牛油無得頂。燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 $88五花腩燒得皮脆肉嫰, 本身已經難以抗拒, 再配上蜜糖青蘋果汁, 味道清新完全不覺油膩, 令人不自覺地一舊舊放入口, 好快就清光了。香烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士伴炒時蔬及薯條 $38
Crab Fizz $128
The Right Place 拼盤 $298
燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 $88
香烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士伴炒時蔬及薯條 $388
五成熟烤得剛剛好, 肉嫰多汁而牛肉味重, 正所謂牛有牛味好緊要, 靚的扒吾配汁已經夠晒好味。