2015-11-21
店名都幾有巧思,心夜來潮,正正就係一間主打夜市既新式潮洲菜餐廳。至於餐廳出品係咪如店名所講咁用心製作,就要一試先知。餐廳戶內座位就較少,大部份都係戶外。但因為難得餐廳位置並唔侷促,涼風送爽之下反而有種室內難以體會既愜意。小米餃 $26 幾好食,較少食潮洲菜唔知係咩黎,但一場黎到當然想試試新野。上到菜發現應該係潮式水餃。其實同一般水餃分別不大,只係皮口感較厚同較彈牙。家常牙籤雞 $26 本身炸雞就就是一樣好難令人失望,但更難令人有驚喜的菜式。店家特意為每一口炸雞插上牙籤,食落比較方便同無咁落狽,呢份心思值得一讚。潮汕砂鍋粥(小) $150 呢個就係必點之選。如果燒味係廣東菜既靈魂,咁潮洲菜既靈魂就一定係砂鍋粥。粥可以自選配料,朋友因為中醫叮嚀唔可以食蟹,所以我地就揀左雞件、雞潤、乾瑤柱同鮑魚。粥底綿滑可口,呢個細既份量已經可以比3到4個人食。而且真係足料,每一啖都食到唔同既配料。但粥比較稀,雖然呢個係潮洲粥既特點,但我覺得如果可以再濃稠多少少會更佳。手打牛肉丸 $32 牛肉丸都幾彈牙,應該真係手打既。連湯上就比較無謂,始終同檯食飯咁樣一碗湯比較難share.招牌牛雜鍋(小) $88 牛雜
總括黎講都唔錯,只係餐廳雖然係旺角,但就近奧運站,唔太就腳。另外就係上菜速度偏慢,明白有菜式要即製,但每樣都等超過十五分鐘以上真係令人失去耐性。食物味道唔錯,價錢得宜,心夜來潮總算名符其實,下次會帶鐘意食潮洲野既朋友黎試!