2017-08-17
因為係個頭返工,知道個邊有好多樓上餐廳,所以就膽粗粗,求奇揀間黎試。最後見到有泰國菜食就揀左咦間。感覺其實幾有樓上Cafe既感覺,無論格局定氣氛都有個種feel。幾岩放左工想休息下靜下。Menu:感覺Menu上唔會勁多野勁花巧,選擇困難症既我地都表示好爽!咦個位既擺設都幾岩feel!唔知咩原因漏左我地兩次單,搞到我地餓住咁等左十個字,餓到暈咁濟不過其實野食黎講質素唔差嫁!因為撈勻女神話想食多條菜,所以我地分別叫左一個生菜肉碎包、炒泰國椰菜苖,仲另外叫多左半雞海南雞。先講生菜肉碎包啦!調味上就偏向淡口,夠合格既。只係因為自己唔食芫茜而佢有落到,好sensitive咁食到d臭茜味,所以覺得其他調味比佢搶左d。口感方面呢,咁呀肉碎通常都好難炒到柴同韌,所以口感放多左focus係濕度方面。因為試過d生菜包好多時都會係咦個位到出事!一係就勁多汁濕滴滴,流到一手都係;但就極淡口一係就勁乾搵滴水望下都冇,好似乾哽咁而且極咸好彩咦既火候控制得幾好,唔會炒到過晒龍乾爭爭得黎又收到水。唔差既,如果可以走西既話會encore。海南雞最緊要係咩?d雞夠嫩滑?夠肥夠多油?答案係個雞汁夠好味!好耐以前食開有間相熟
所以就膽粗粗,求奇揀間黎試。
最後見到有泰國菜食就揀左咦間。
幾岩放左工想休息下靜下。
Menu:
不過其實野食黎講質素唔差嫁!
生菜肉碎包
先講生菜肉碎包啦!調味上就偏向淡口,夠合格既。
生菜肉碎包
口感方面呢,
因為試過d生菜包好多時都會係咦個位到出事!
一係就勁多汁濕滴滴,流到一手都係;但就極淡口
一係就勁乾搵滴水望下都冇,好似乾哽咁而且極咸
好彩咦既火候控制得幾好,唔會炒到過晒龍乾爭爭得黎又收到水。
唔差既,如果可以走西既話會encore。
海南雞(半隻)
海南雞最緊要係咩?d雞夠嫩滑?夠肥夠多油?
答案係個雞汁夠好味!
好耐以前食開有間相熟既泰國餐廳,唔係用common食到以咸為主既海南雞汁,而係酸辣既!
仲要好夠酸好夠辣,可以話係我食過最好食既
後來執左之後我再冇係香港食過一間係同佢用同一隻汁。
估唔到係咦到會比我食到隻同佢有八成似既汁!無論點雞定送飯都一流!
海南雞(半隻) + 油飯
不過因為叫雞唔包飯,所以要另外加24蚊叫2個油飯
雖然雞肉都ok,滑同嫩。冇雪味,雞味都有既,不過唔算重。
油飯就不過不失,都幾香既,不過濕左少少。
炒泰國椰菜苖
椰菜苖好簡單係用蒜蓉炒既, 聞落真係好香!我地都係因為聞到隔離好香知叫!
不過同d街邊燒魷魚一樣,聞落好香食落就冇乜次味
稍為清淡左少少,可能因為雞飯同個汁汁搶得濟啦!
價錢就高左d啦。正常份量不過我expect會炒得香d濃味d,所以覺得好似爭咁d咁。