2022-03-03 222 瀏覽
之前疫情無咁嚴重嘅時候, 天氣少少凍,我哋就去咗觀塘新店豪食燒肉放題。 我哋擇咗澳洲樂天和牛套餐,仲可以試埋附送嘅牛舞拼盤,一次過食到多款和牛、雞腿肉同豚肉片,仲包括2 塊薩摩牛。以前比較少有放題可以食到薩摩牛,宜家多咗餐廳提供,質素參次,但今次薩摩牛牛肋肉略烤兩邊,入口香口又帶鮮嫩。如果升級到最豪華,仲可以任食薩摩牛。不過,我哋食和牛餐肚子已經好滿足,因為款式超多,有驚喜,每次可以叫大約10 款,但上菜幾快,輕鬆回本。 有啲特別款式:原粒雞腎、芫荽豚肉卷 同大過手掌嘅豚肉,仲有海鮮,牛油蒜蓉扇貝比較迷你,虎蝦都幾大隻,仲有燒蠔、鯖魚同蜆。除咗燒肉,仲可以好似日式放題咁, 任食刺身、天婦羅同串燒,可能本身係主打燒肉火鍋,對刺身期望唔大。三文魚同帶子新鮮程度一般,可以燒下再食,火炙左會好味啲,食咗少少其他刺身吞拿魚嗰啲就直接食返天婦羅。天婦羅唔算好厚粉,有茄子、冬菇同炸蝦等好多都係我鍾意嘅款式。 至於自助沙律吧、 熟食同甜品,我哋肚仔就無乜空間再試, 係食過啲炒通菜同比較硬身嘅牛腩,我哋都係俾大量日本雪條吸引咗,推介士多啤梨脆皮,仲有有宇治抹茶、波子汽水等口味。