2017-03-13 142 瀏覽
一場嚟到尖沙咀食鐵板燒, 事先當然係openrice嗰度做足功課先啦見到呢間餐廳嘅評語言唔錯,我哋兩個就嚟搵到呢間位於商業大廈既一間鐵板燒餐廳,餐廳入面都算寬敞同埋可以見到少少嘅維港景色。先來蟹肉西洋菜忌廉湯, 綠色嘅湯比較少見, 有好多舊細細嘅蟹肉喺入面, 忌廉唔會太多而且唔會太漏亦都唔會太鹹感覺上健康又好飲意大利多士其實只係一舊包上面放著不同類型嘅雜菜同有少少明太子喺上面好脆口之園日都有薄薄脆嘅感覺都幾開胃同埋幾好食下一道菜就開著海鮮, 喺鮑魚同埋龍蝦之中我哋揀咗比較少食嘅鮑魚, 睇住師傅鐵板先生命準備我哋嘅鮑魚我哋都覺得好興奮呀,鮑魚嘅分量一啲都唔細,師傅會將鮑魚薄薄哋咁樣切片跟住再放上一個碟上面, 鮑魚好新鮮雖然佢係薄切但係都十分有口感, 鮑魚唔會太硬但係亦都有一個可以治得開嘅口感相信大家對清酒煮蜆一啲都唔會陌生但係呢度嘅清酒煮蜆個清酒味道係十分之龍澳㗎而且蜆十分之新鮮同埋大隻,每一隻蜆都好似含住一啖海水咁樣十分之清新,而且有天然嘅海水鹹香味,飲完真係有啲意猶未盡嘅感覺。牛同豬入面我哋揀咗豬而且豬係神戶黑豚薄切,師父亦都係會用鐵板燒準備我哋嘅肉,豬嘅旁邊有一啲新鮮做成嘅蘋果醬,

牛同豬入面我哋揀咗豬而且豬係神戶黑豚薄切,師父亦都係會用鐵板燒準備我哋嘅肉,豬嘅旁邊有一啲新鮮做成嘅蘋果醬,十分之清新清甜,因為蘋果其實同豬味道係好夾㗎,生果去配搭肉類係可以減少肥膩感,唯二人嘅份量比較少。
最後式鐵板燒一定唔少得一碗炒飯啦,呢度叫佢做“小女子炒飯“。
其實最後呢一碗炒飯係好考師傅嘅技術嘅一碗炒飯炒得好唔好就代表咗師父鐵板燒嘅技巧。飯都算乾身而且粒粒分明,經過咗幾分鐘嘅不斷炒之下,飯會變得金黃同香脆,我個人就十分喜愛呢個飯因為師傅都用咗大量嘅薑粒,一粒肉都冇用過感覺上一啲都唔油膩。
最後嘅甜品係香蕉法式吐司配雪糕香蕉法式吐司即係好薄嘅蛋做嘅pancake入麵包住香蕉,健康又唔會太甜,唔錯唔錯。

總括而言人餐廳嘅定價都比較高, 不過佢新鮮嘅食材同埋鐵板燒嘅技巧可以同佢價錢反映到出嚟, 呢度環境好靚風景優美, 適合情侶拍拖, 我哋下次會嚟試下佢嘅a la carte menu!
2017-03-12