♪( ´θ`)ノ 今期流行,流行魚生爆丼~ 冇錯,近排最當紅嘅當然係非「爆丼屋」莫屬啦!其實,丼飯並唔係而家先出現,而且主打丼飯嘅日式餐廳為數亦不少,但點解呢間餐廳可以突圍而出,晚晚門口都大排長龍,維持住人氣爆燈嘅呢?為左要拆解自己呢個疑團,我決定約埋朋友去「爆丼屋」親身體驗一下爆丼嘅威力!因為唔想等太耐,所以約左朋友喺平日嘅晚上去食。當晚大約六點三就到達喇,先自助攞籌等位,輪到你嘅籌號時都要係人齊先可以入去架,最終我同朋友兩人等左大半個鐘之後成功入座。餐廳唔算大,座位都幾逼吓,而且好嘈,不過衛生唔錯,所以如果你係好似大部分嘅食客咁一食完就走嘅話,應該會覺得冇咩問題嘅,哈哈~餐牌圖文都清晰,呢度除左丼飯外,仲有壽司丶手卷丶刺身同其他小食等等可以選擇。不過我地今晚係沖住呢度首推嘅爆丼而黎嘅,所以最後叫左三文魚火山盛丼,火焰盛丼同埋名古屋芝麻雞翼。名古屋芝麻雞翼 ( $38 )首先上枱嘅係名古屋芝麻雞翼。一放入口,好熱好香好脆好邪惡啊!雞翼原味唔錯,配埋檸檬汁同沙津醬之後,帶少許酸甜,增添左一份清新而減輕左油膩感。不過略嫌雞翼比較細隻冇咩肉,同埋炸得太勁冇咁juicy。三文魚火山盛丼 (

名古屋芝麻雞翼 ( $38 )

三文魚火山盛丼 ( $128 )
我最鍾意食三文魚架喇,所以當然一定要叫三文魚火山盛丼啦!一見到個丼飯鋪滿哂厚切三文魚同埋一座高高嘅拖羅蓉山,心裏第一個反應就係講「爆啊」!賣相就唔錯喇,味道又如何呢?

三文魚肥厚鮮美,每一口都品嚐到濃厚嘅魚脂味,好幸福啊!至於拖羅蓉就入口即化,但味道較淡,覺得冇咁新鮮。丼飯裏仲夾雜左少許嘅三文魚子同章魚粒。三文魚子晶瑩飽滿,一咬魚油就喺口裏爆發,加埋爽口嘅章魚粒,令到丼飯嘅口感更好!

火焰盛丼 ( $135 )
輪到朋友嘅火焰盛丼出場喇,適當地炙燒過嘅三文魚同埋左口魚裙邊令丼飯賣相更吸引,而半生熟亦令魚味更出,口感更好。帆立貝較薄身,味道普通,至於蟹棒就幾有鮮味。呢個丼飯嘅餸相比起飯嘅分量少,食完啲餸都仲有幾多飯剩,所以三文魚火山盛丼就較好送飯喇~

最後令我有驚喜嘅係呢度嘅麵豉湯唔會過咸,味道剛剛好,而且可以見到有唔同嘅湯渣,例如肉碎,蝦腳,豆腐等等,令我相信呢個湯真係有落料去煲嘅!
總括黎講,呢餐嘅出準唔錯,合乎我嘅期望,而價錢亦合理,未試過嘅人可以一試啊!至於我呢,短期內就應該唔會再幫襯喇,始終食完一個丼飯真係會好飽的,雖然仲有其他料理可以選擇,不過好多餐廳都有類似的,所以就唔特別試喇。