2009-05-23
我係潮洲人,見到依度有潮洲嘢食,梗係要試吓啦!成班同學仔放學來到, 都成10 點仲要坐到出門口, 勁旺!打冷既野唔洗講喇.蠔餅,豬紅,滷水鵝,大腸、豆腐、墨魚、鵝腸 呢D一定要叫架!蠔餅真係超正!!!!:新鮮多蠔無沙重超脆喎!!!而這個酥炸蠔餅,沾上了炸漿炸至香酥,香口惹味是當然的了,小蠔的肉汁也因為有一層炸漿而沒有流失。澎湃的蠔汁和香酥的味道簡值天衣無縫,這個小菜絕對是不可多得。鹵水大腸拼鵝腸 - 本來分開叫, 但落單姐姐話雙拼會抵好多, 所以就聽佢講雙拼. 鹵水好唔好食個汁好緊要, 而呢度個鹵水汁整得好好, 兼且亦無太多花椒八角等香料味, 掂!個鵝腸整得幾爽口。滷水鵝比陳勤記還要入味和嫩滑,師傅刀功極佳。碟鵝片比酒樓切得更企理。豉椒炒蜆: 強勁推介呀!!. 上枱見到碟蜆好足料又大碟, 味道又香又夠辣. 平時食啲炒蜆通常都只係好少配菜一齊炒, 但呢到竟然有好多青, 紅椒一齊炒. 總知就好味到連配菜都清埋啦.韮菜豬紅 - 豬紅幾滑身又唔會有陣怪味, 而韮菜份量就少左D嘞除左打冷之外, 佢D小菜都好得,我最鐘意食佢地既生炒骨/沙拉骨/黑椒牛仔骨煲!!!椒鹽鮮魷同椒鹽九肚魚非常香脆新鮮,
椒鹽鮮魷同椒鹽九肚魚非常香脆新鮮,非常鬆化,一上枱就清,人人都讚不絕口
蚝仔粥-好好食,新鮮蠔仔粥有好多蠔,粒粒肥美又飽滿,又乾淨
凍烏頭: 推介之作呀, 條烏頭魚的魚味好出, 而且冇泥味, 再點埋啲普寧豆醬, 簡直係越食越有味呀. 仲有條魚一路食一路有黃油出嚟, 好肥美呀.......
椒絲腐乳通菜-又是一碟佳作!份量多不在話下~腐乳味很濃!通菜條條都帶住濃濃的腐乳味!
燒汁脆鱔球–新鮮, 外脆內嫩:外層能做到爽脆,內裏既鱔味十足,加上每舊鱔都肥美無骨,啖啖肉令人食唔停口,一致讚好
佢地o既菜式,做得相當出色,潮州粥仲正,又熱又大碗,仲食到瑤柱絲喎!勁掂!
食過甘多間潮州野, 呢間真係正,店內乾淨企理, 服務亦很有禮貌, 唔錯唔錯.
總括, 佢地係幾正宗的(因為味道同我嫲嫲煮既差唔多). 呢度係無咩靚既器皿, 不過潮州人就係甘. 實實在在無須花巧,價錢最實際,一人$60 幾蚊,勁超值、抵