2009-12-24 196 瀏覽
十二月中旬有著兒時成長味道的三坡坊,何時起被常醉酒鬧事者弄得污煙瘴氣?現家住樓上,每晚凌晨也聽到醉漢叫罵,真的不愁沒說話好聽。是獨個兒不會想來的地方式,收夜的一天,與老弟同來,當想吃的鹹菜炆門鱔除牌後,想到的不會是金錢鱔,更不會是蠔仔粥,一味豉油王炒麵、一客鹹菜豬肚與及一尾大眼雞魚飯,一夜大牌檔大炒作。客家人,愛鹹酸菜的味道,鹹菜炆豬肚是心癮起點來試的一味,白胡椒味重的豬肚幾可放湯,炒起來卻不著佳處,與鹹菜的味道風牛馬不相干。大眼雞魚飯,先不說普寧豆醬有著過期味道,魚飯吃腥氣十足,是近年吃過最差的出品,收$78/條,愈吃愈肉赤。豉油王炒麵鑊頭不夠熱,油膩不在話下,韭菜、洋蔥提不了香,豉油味還不及油鑊味鮮明,連老弟也吃得皺眉。變了質的三坡坊,整夜彌漫著夢遊醉漢對現實社會的謾罵與不滿,掛在口邊說被遺棄之人卻沒好好想過席間的粗言冷語的態度,確實是對清醒大眾所下的煩擾咀咒。
十二月中旬

吃得肉赤的腥氣大眼雞。
不著鑊氣的豉油王炒麵。
竟然下了大量洋蔥的客家炒豬肚?
活在夢幻又覺得被社會遺忘的人,多愛庸人自擾。
活在夢幻又覺得被社會遺忘的人,多愛庸人自擾。
2009-11-09 59 瀏覽
天氣稍涼.就急不及待,食久違多月的羊腩煲.接近六點坐落,老闆說羊腩尚在炆燴的階段,那就先來個小食,沙薑雞腳$30 - 送酒小食,味道夠濃,雞腳如能淋些就更好.七點主角羊腩煲上場,羊腩煲$118 - 大大鍋,附菜一碟.羊腩幾多,配料有枝竹,冬菇,馬蹄都好食.豬腰$28,豬粉腸$28 - 兩者都新鮮,洗得乾淨無澀味,掂!加兩枝啤酒,一枝汽水,埋單$240,O.K.
天氣稍涼.就急不及待,食久違多月的羊腩煲.
接近六點坐落,老闆說羊腩尚在炆燴的階段,那就先來個小食,
七點主角羊腩煲上場,
加兩枝啤酒,一枝汽水,埋單$240,O.K.
2009-11-04
  • 火鍋加豬腰粉腸
2009-11-02 53 瀏覽
小慧生曰, 佢話想吃打冷, 記得之前有朋友介紹荃灣三波坊有好多打冷鋪, 幾年前已經襯過幾間, 今次見到呢間新既鋪頭真係要一試, 唔知呢間野開左幾耐,人流就真係麻麻, 左右隔離人山人海, 一場黎到, 就試下啦, 點左紅燒乳鴿, 鹵水拼盤, 蠔餅同豆豉鯪魚油墨菜, 賣相ok, 食物就真係普通, 係個拼盤完全無鹵水味, 乳鴒伴碟既蝦片好林身, 油墨菜仲有d苦, 最慘係唔知人手唔夠定點, 叫好耐都唔會有人認你, 叫個飯都叫好耐, 埋單就最快, 唉, 今時今日咁既服務態度, 點會再叫人幫襯你第二次呀!
2009-08-24 73 瀏覽
上星期 個fd生日我同多2個fd同佢一齐食飯 去完千色店買禮物之後都成八点几 吾知食咩好 用i风上openrice睇下有咩好食見三坡坊都好似几好 同fd兵分2路2个fd去塭野食我同生日o個個去come buy買野飲買完打电話问去左邊間佢地話係「潮苑」我就去三坡坊塭佢從聖方仔中学行去三坡坊直行轉左光孟D個间我地叫左:回鍋肉(入味 D肉吾会太肥 辣辣地 OK)辣酒東风螺(我自己吾食螺 D fd話好味)炸墨魚餅(香脆可口 吾只有墨魚交 重有D粟米同墨魚肉)炒白菜(都OK 好新鮮)炸大腸(冇臭味 好脆)乳鴿(有心之作 有肉汁 皮脆 有蝦片)蠔餅(真係超正 食完再叫多个)店內乾淨冷风又OK有大电視服務有禮貌四个人 四佰几 吾算貴(个个都勁飽 食吾落生日旦糕)總括黎講唔錯既選擇OK!
上星期 個fd生日
同fd兵分2路
2个fd去塭野食
我同生日o個個去come buy買野飲
買完打电話问去左邊間
佢地話係「潮苑」
我就去三坡坊塭佢
從聖方仔中学行去三坡坊
直行轉左
光孟D個间

我地叫左:
回鍋肉(入味 D肉吾会太肥 辣辣地 OK)

辣酒東风螺(我自己吾食螺 D fd話好味)

炸墨魚餅(香脆可口 吾只有墨魚交 重有D粟米同墨魚肉)

炒白菜(都OK 好新鮮)

炸大腸(冇臭味 好脆)

乳鴿(有心之作 有肉汁 皮脆 有蝦片)

蠔餅(真係超正 食完再叫多个)

店內乾淨
冷风又OK
有大电視
服務有禮貌
四个人 四佰几 吾算貴(个个都勁飽 食吾落生日旦糕)
總括黎講
唔錯既選擇OK!
炸大腸
  • 蠔餅
  • 炸墨魚餅
  • 乳鴿
2009-08-01 29 瀏覽
今晚同老公去呢度試下, 因都知佢好多人, 所以我地6點幾就入去食. 2人食, 所以叫唔到很多野食.1) 鹵水鵝片($68) : 肉質唔錯, 份量都ok. 2) 蠔餅($42) : 呢味同出面的有些不同, 係好多蠔, 蠔多個餅的. D蠔都唔"聲", 所以我食到. 我平時唔係好食呢味野, 老公就食開. 不過他說喜歡真係一塊餅的蠔餅.3) 豉椒炒蜆($48) : 味道唔錯, 真係有少少spicy. 不過有好多空殼. 我地叫了支啤酒, 入席時佢會有碟花生/橋頭, 你可叫話唔要, 就等於免茶, 不過幾錢就唔知啦, 因都免左了. 此間店味道都唔錯. 大夥兒食大排檔野可選呢度.

1) 鹵水鵝片($68) : 肉質唔錯, 份量都ok.

鹵水鵝片($68)
香煎蠔餅($42)
豉椒炒蜆($48)
2009-07-26
鹵水鵝片($68)
香煎蠔餅($42)
豉椒炒蜆($48)
2009-06-13 15 瀏覽
睇了之前的食評, 跟家人特別來此聚餐. 叫了以下食物:孖寶A - 卥水拼盤及豉汁倉魚, 兩款OK, 尤其是魚, 很滑. 若拼盤有鵝便最好蠔仔粥 - 掂, 但蠔仔不夠鮮味. 最後在沒有選擇下都翻叫椒鹽九肚魚 - 正, 只是份量一般炸蠔餅 - 有些好脆, 有些厚的便麻麻, 不夠味, 點魚露又過鹹什菌煲 - 水汪汪, 有點怪豉椒炒蜆 - 無鑊氣, 蜆不鮮甜及細碟除了炸物外, 整體來說沒有預期好, 一般
睇了之前的食評, 跟家人特別來此聚餐. 叫了以下食物:
蠔仔粥 - 掂
, 但蠔仔不夠鮮味. 最後在沒有選擇下都翻叫
椒鹽九肚魚 - 正
, 只是份量一般
什菌煲 - 水汪汪, 有點怪
豉椒炒蜆 - 無鑊氣, 蜆不鮮甜及細碟
除了炸物外, 整體來說沒有預期好, 一般

2009-05-16
  • 蠔仔粥
2009-06-09 25 瀏覽
週六晚上,作病太公沒有去上課,也沒有胃口,靜候遲收工的太公之公共晉晚膳。二人覓食時已屆晚上十時半,店家都差不多打烊;太公伉儷唯有去三彼坊一帶,開得較晚的食肆覓食。雖然見鄰座的蠔餅看似不錯,不過太公是日喉嚨極痛兼狂咳,對一切香口的食物皆敬而遠之,只能要一個生菜鯪魚球煲,和一個古法荷葉蒸雞: 生菜鯪魚球煲:生菜也夠新鮮,加上新鮮草菇,本是不俗,只是鯪魚球味道有點濃濁而不夠香,屬不過不失水準而已。 古法荷葉蒸雞:雞蒸得確滑,但雞鮮得過火而不自然 - 腦袋正在盤旋此念,身旁那「味精indicator」太公之公即時投訴後頸感赤痛 (只需攝取稍多份量的味精即會出現此現象),果然是加了味精,無怪乎這個「雞鮮」會如此霸道;不過云之「古法」卻用上此等「搶喉作料」,若特級校對仍健在,恐怕也會氣個半死。水準一般,抵食度也未見突出,未能成為我們「撐枱腳」開飯之選;不過,督見這裏有相當豐富的「金牌配搭」套餐供應,最吸引的是貴妃雞半隻加白灼蝦,才$108,看似相當抵食;若人數稍多,不妨前來一試

生菜鯪魚球煲
古法荷葉蒸雞
2009-06-05 24 瀏覽
【潮苑】俾我第一個印象係﹙人﹚, 幾次經過都見到人山人海, 心諗有時間一定要試試。所以今日專登早d, 7點鐘去攞定位,今晚好旺場, 但都唔會有趕客走的情況,點左d野之後好快黎:黃金蝦$55︰拿沾上咸蛋的蝦去炸,新鮮、香口、好食,份量都夠大。辣酒煮花螺:螺味很鮮甜,而且辣酒的「酒與辣」比例剛好,帶一點酒香,也有充足香辣感,而失不會搶去螺本身的味道,好吃。蠔餅$42是必叫的。蠔餅剛上桌時很香 - 將蠔仔混在蛋汁裏,再炸成一大片香香脆脆,沒有下過多的粉,粒粒鬆脆,加上芫荽的香味和新鮮蠔仔的清鮮,又將師傅功夫表露無遺;暫時吃過是這裏的最好,不可不試。另外還要了沙嗲芥蘭牛肉,製作的功夫還不錯。沙嗲芥蘭牛肉是家常小菜,炒得隨意,勝在用料都新鮮,火候也夠,出來的芥蘭爽脆,牛肉鮮嫩,沙嗲是略添香味也沒搶風頭,不錯。燒汁局牛仔骨$48,日菜中煮,味道比日式菜館更出色,值得一讚,粉絲海蝦煲$48,我們之前從未吃過這味菜,就叫來一試;海蝦很新鮮,剛送來是醬汁還在煲裏滾著,陣陣的鮮蝦味徐徐飄至,教人食指大動;海蝦很鮮也很爽,味很濃很厚,送飯吃不錯。生菜鯪魚球豆腐煲$38:豆腐荳味欠奉,只勝在夠滑;生菜煮得剛好
生菜鯪魚球豆腐煲$38:豆腐荳味欠奉,只勝在夠滑;生菜煮得剛好。
少不了的是胡椒豬肚湯;豬肉的鮮味十足,豬肚的處理也很好,湯裏完全沒有腥味;最重要的,是放湯的胡椒夠新鮮,香多於辣,完全不嗆鼻不嗆喉,加上份量配搭得宜,喝得舒服。
「蠔仔粥」其實最後是送錯了,只是送來方魚肉碎粥;但不要緊,味道再簡單一點,還是很好吃。別少看這簡單的潮州粥,如何將肉碎、芫茜、方魚乾、薑和飯混合得宜,也是學問;而且其方魚乾香味十足,材料份量配合非常好,味道清甜,大家都很喜歡。
不過,上述兩種都必定要趁熱吃完,凍了,味道就會差遠了。
值得一讚的是此店的服務,又是很街坊,但又很親切的那種;店員還會和熟客聊聊的,看得出大家都很熟絡,氣氛不錯;就算我們是第一次光顧,他們也會開少少玩笑,令人感覺親切。不過講真,係三陂坊咁多間菜館之中,潮苑算係相當唔錯既一間,等位等耐 D都值得既。

人頭湧湧
人頭湧湧
人多勢眾
坐定定開餐
燒汁局牛仔骨
  • 黃金蝦,蠔餅,辣酒煮花螺,方魚肉碎粥,燒汁局牛仔骨
2009-05-31 75 瀏覽
本飲食雜誌講呢間潮苑既真係廣告,係講荃灣的廣告特輯黎架。至於呢間潮苑,都食過,坦白講,真係無一樣得,服務差,滷水鵝又鞋又無味,炒碟菜又老到乜,連個蠔仔粥都係淡既,全晚唯一讚得落係氣氛,成幾十檯人坐晒係度,嘈到不得了,夠熱鬧囉。
本飲食雜誌講呢間潮苑既真係廣告,係講荃灣的廣告特輯黎架。
2009-05-23 12 瀏覽
我係潮洲人,見到依度有潮洲嘢食,梗係要試吓啦!成班同學仔放學來到, 都成10 點仲要坐到出門口, 勁旺!打冷既野唔洗講喇.蠔餅,豬紅,滷水鵝,大腸、豆腐、墨魚、鵝腸 呢D一定要叫架!蠔餅真係超正!!!!:新鮮多蠔無沙重超脆喎!!!而這個酥炸蠔餅,沾上了炸漿炸至香酥,香口惹味是當然的了,小蠔的肉汁也因為有一層炸漿而沒有流失。澎湃的蠔汁和香酥的味道簡值天衣無縫,這個小菜絕對是不可多得。鹵水大腸拼鵝腸 - 本來分開叫, 但落單姐姐話雙拼會抵好多, 所以就聽佢講雙拼. 鹵水好唔好食個汁好緊要, 而呢度個鹵水汁整得好好, 兼且亦無太多花椒八角等香料味, 掂!個鵝腸整得幾爽口。滷水鵝比陳勤記還要入味和嫩滑,師傅刀功極佳。碟鵝片比酒樓切得更企理。豉椒炒蜆: 強勁推介呀!!. 上枱見到碟蜆好足料又大碟, 味道又香又夠辣. 平時食啲炒蜆通常都只係好少配菜一齊炒, 但呢到竟然有好多青, 紅椒一齊炒. 總知就好味到連配菜都清埋啦.韮菜豬紅 - 豬紅幾滑身又唔會有陣怪味, 而韮菜份量就少左D嘞除左打冷之外, 佢D小菜都好得,我最鐘意食佢地既生炒骨/沙拉骨/黑椒牛仔骨煲!!!椒鹽鮮魷同椒鹽九肚魚非常香脆新鮮,
椒鹽鮮魷同椒鹽九肚魚非常香脆新鮮,非常鬆化,一上枱就清,人人都讚不絕口
蚝仔粥-好好食,新鮮蠔仔粥有好多蠔,粒粒肥美又飽滿,又乾淨
凍烏頭: 推介之作呀, 條烏頭魚的魚味好出, 而且冇泥味, 再點埋啲普寧豆醬, 簡直係越食越有味呀. 仲有條魚一路食一路有黃油出嚟, 好肥美呀.......
椒絲腐乳通菜-又是一碟佳作!份量多不在話下~腐乳味很濃!通菜條條都帶住濃濃的腐乳味!
燒汁脆鱔球–新鮮, 外脆內嫩:外層能做到爽脆,內裏既鱔味十足,加上每舊鱔都肥美無骨,啖啖肉令人食唔停口,一致讚好

佢地o既菜式,做得相當出色,潮州粥仲正,又熱又大碗,仲食到瑤柱絲喎!勁掂!
食過甘多間潮州野, 呢間真係正,店內乾淨企理, 服務亦很有禮貌, 唔錯唔錯.
總括, 佢地係幾正宗的(因為味道同我嫲嫲煮既差唔多). 呢度係無咩靚既器皿, 不過潮州人就係甘. 實實在在無須花巧,價錢最實際,一人$60 幾蚊,勁超值、抵

2009-05-22
  • 酥炸蠔餅、滷水鵝、燒汁脆鱔球、豉椒炒蜆、椒鹽鮮魷、生炒骨、沙拉骨、椒鹽九肚魚、潮州粥
2009-05-06 12 瀏覽
將近母親節,約定屋企人提早同外母慶祝,經過一整天的辛勞, 當然要係晚飯上滿足一下自已啦,一致贊成去三坡坊盡情食、盡情飲,仲可以歎埋支飯後煙,講真最難得仲可以揾到露天食店可以有齊三種享受,讚!其實三坡坊差不多己經成為我屋企飯堂,幾年前已經一星期有幾晚係度開餐,初初係街口新樂飯店開餐,嗰時選擇唔多,明明小菜做得求其,又無服務可言,但都屈就下,鬼叫老婆放工夜,煮唔切飯咩!後嚟真係頂唔順就過檔入D,叫小炒皇,食嘢都係無得要求,可能條街太旺太多客,唔志在,無計!仲有火鍋店,但係入到去形同放血,埋單嚇死你!泰國菜就真係唔可以日日食啦,仲有陳財記,成條街最貴既小菜,就係呢度,入得嚟,要預咗唔底食至得!但係又唔見得話好食,一句講曬,况親街頭、路口、出入必經之路嘅鋪頭,都係唔憂做,唉!不過最近發現〈新樂飯店〉隔離,新開咗一間【潮苑】,入去試過幾次,次次都有驚喜,初初以為新開會緊張D,做好D,點知確實有料到,就算路口比新樂封殺曬,依然成日滿座,眼見識飲識食嘅,都會排除萬難,穿過路新樂築成嘅人牆,直搗黃龍,深入【潮苑】,我地就己經成功突圍,進入潮苑,所以潮苑應該特別獎勵,多送2支啤酒啦!一行10人點了唔知幾

不過最近發現〈新樂飯店〉隔離,新開咗一間【潮苑】
一行10人點了唔知幾道菜,叫到成枱野食:
炸蠔餅
:個炸皮好正好薄好"翠"口,d蠔仔係我咁大個人食過最大粒既!!!唔會太油~之前食過咁多間都冇咁好!!味道依舊一流, 份量大大份, 脆而不油, 點起魚露來吃適合男女老幼^v^
韭菜豬紅
:家下外面既豬紅好少咁實淨, 個汁夠味之餘唔死鹹~
椒鹽九肚魚
,椒鹽鮮魷
,椒鹽腰果雞軟骨
,椒鹽田雞
:雖然這是潮菜館,但這幾道菜實是唔食唔得!超香~外"翠"內軟~因為呢度椒鹽菜式做得太出色,所以差唔多一上枱就被消滅咗^v^。
鹵水鵝片(例牌)
:又是份量多的一道菜,鵝不是太肥,但鵝皮依舊肥美,讚。鵝下的滷水豆腐是諗諗的,佐酒一流。唔錯~幾入味!!d肉又唔會un~
鹵水鵝腸
:走肥, 食得放心, 唔驚膽固醇!!! 好爽口, 又新鮮, 味道爽, 但心裡食得仲爽! @v@
蠔仔肉碎粥(窩)-
:ok正...個d 蠔仔一樣正!又多又大粒,粥底係潮洲生滾,啖啖鮮甜*v*
橋底香辣蟹
:比灣仔名店平一半有多,佰幾蚊隻蟹,好味又抵食,超值!
辣酒花螺
:意想不到咁出色,餸酒一流#v#
豆豉鯪魚油墨菜
:叫了少油, 果然少油,食得開心+健康!
沙嗲肥牛煲
:又是大排檔常叫的菜式。這兒的沙嗲較濃,非常好;而肥牛的份量再次令人喜出望外

胡椒豬肚湯
:風味十足,湯未到味先至,外母此時已兩眼發光~豬肚與鹹菜及胡椒同飲,只嫌胃納有限,只好留給外母慢慢歎。
欖菜肉鬆炒四季豆
–ok,不過不失,但係油咗D

其實見到人地枱面上嗰D都好想叫,不過都係忍住先,下次再叫啦,真係好Full架啦

一路有電視睇, 時間過得好容易,
外母大人吃完都覺得好滿意
這兒的服務也親切,完全是快樂的回憶。
總括黎講, 係一個唔錯既選擇,幫襯了這兒都有不下10次,的,並且「大大碟」,因為份量也真不賴。最緊要還是經濟實惠!埋單$928,連啤酒汽水。
必會帶人來Encore!
2009-05-05
慶祝紀念