2024-12-07
平時都唔係成日嚟圓方,今次過嚟做完嘢就諗住食埋dinner先走🧐行行吓先發現原來個商場仲有3樓🤣上到去見到個環境都幾chill,有幾間bar,但係今次想食個proper dinner,所以就揀咗間食英式印度菜嘅restaurant bar😋環境好輕鬆,好闊落有足夠空間比每一枱客人feel free傾偈😌staff都好nice同埋唔會hard sell👍🏻入到去先發現原來係有兩層,而今次我哋就被安排坐喺下面,因為2樓有人租咗個場嚟做gathering🤭Menu其實得一頁,但係菜嘅款式都算多。我哋今次兩個人比較肚餓,所以就諗住食一個full dinner,叫咗Masala Garden Salad ($108)做前菜,Prawns Pakora Basket ($118)同Chicken Tikka Skewers ($128)做小食,Lamb Shank Rogan Josh ($238)配Basmati Rice ($48) & Garlic Coriander Naan ($30)做主食,最後叫咗個Pistachio Burnt Basque Cheesecake ($128) 做甜
Menu其實得一頁,但係菜嘅款式都算多。我哋今次兩個人比較肚餓,所以就諗住食一個full dinner,叫咗Masala Garden Salad ($108)做前菜,Prawns Pakora Basket ($118)同Chicken Tikka Skewers ($128)做小食,Lamb Shank Rogan Josh ($238)配Basmati Rice ($48) & Garlic Coriander Naan ($30)做主食,最後叫咗個Pistachio Burnt Basque Cheesecake ($128) 做甜品🤪🫶🏻
首先個沙律整得非常清新,而且用嘅材料都好新鮮👍🏻香脆嘅蔬菜配埋小小辛辣嘅印度香料油醋汁,作為第一道菜非常開胃🤤
Prawn pakora🍤係用薑、大蒜、辣椒同檸檬汁醃製嘅甜大蝦,再用熱油煎炸。睇落好似好簡單,但係沾埋餐廳特別自家製嘅印度酸辣醬,成件事就唔同晒🥹大蝦好爽口,仲有啲炸洋蔥薯仔圈做side dish,非常適合同朋友分享一齊食😌
雞肉烤串亦都係另一道有豐富多層次嘅開胃菜🙂↕️雞肉食到有酸橙汁同埋香料味,再加埋獨特嘅煙熏味,配小小清新嘅醬一啖食,所有口感融合一齊,真係好難抗拒🫡
傳統Rogan Josh係印度餐廳嘅重量級必叫菜式之一😎 用咗好多唔同嘅香料同羊肉一齊慢煮,配上奶油番茄咖哩醬嘅味道,口感非常濃郁多元化👍🏻羊肉非常軟嫩,用叉就已經可以切開🙀印度風味嘅羊肉配埋印度香料米同經典印度薄餅真係全晚嘅highlight!! 💯
開心果巴斯克芝士蛋糕🍰結合咗經典巴斯克芝士蛋糕嘅奶油魅力同開心果嘅堅果風味😌蛋糕嘅頂烤到焦糖色,有小小烤焦甜味,中間配上光滑奶油狀嘅軟熟芝士蛋糕,加埋開心果,超級獨特,非常適合開心果愛好者😜