2017-07-27 76 瀏覽
係元朗. 眾多食肆中, 船長算係平靚正, 價錢合理偏平, 食物質數都OK, 味道平凡得來都唔錯, 也可返桌的餐廳以船長命名, 當然室內裝修也有點似船艙的感覺, 燈光帶點昏暗, 情調好明顯係一間船艙式西餐廳QQ船長logo下的一角, 多人一齊坐也很舒服, 感覺有一獨立空間胡麻豆腐沙律: 餐前小食,豆腐及沙律菜 配上胡麻醬,帶點酸酸微微,十分開胃船長麥脆沙律: 麥脆加生果配上沙律醬, 這個更醒胃煲仔咖哩牛筋腩飯配珍珠飯:咖哩香濃又夠熱,且牛筋腩炆得腍又入味, 比大XX的所謂慢煮更出色海南雞飯配香蔥蛋花湯:  跟湯就失色了點, 太清了, 海南雞是去骨的, 啖啖肉, 且配雞油飯, 還提供三款醬汁, 超正!! 白汁芝士焗西蘭花: 份量多,超抵食, 原來芝士配西蘭花也不遜蒜容炒西蘭花蒜香牛柳粒:牛柳鬆軟不靱,蒜香味濃, 一口一粒,相當野味龍舌蘭檸檬生薑蜜: 係飲品列, 發現奇怪的名字, "龍舌蘭"係D咩? 它解說龍舌蘭糖漿的主要成份為果糖, 比白糖健康就係"健康"兩隻字, 就選擇了它, 樣子平平無奇, 跟菜蜜一樣, 都係咁清但沒有菜蜜的超甜, 甜度反而剛剛好, 帶點檸檬及薑的味道, 感覺很清新,且

船長麥脆沙律: 麥脆加生果配上沙律醬, 這個更醒胃

蒜香牛柳粒:牛柳鬆軟不靱,蒜香味濃, 一口一粒,相當野味

且相當解渴, 最適合清一清濃味的食物

檸檬及生薑, 份量足, 龍舌蘭蜜清甜解渴, 對於不太愛甜的我, 這杯恰到好處
2017-07-11