2010-12-26 15 瀏覽
今年平安夜book極都book唔到枱,本想簡間單單吃了就算,故在銅鐲灣閒遊一下,看看哪間餐廳有位,但老婆頓時記起這間米芝蓮餐廳,就將今年慶祝平安夜晚餐奉獻俾佢我哋約六點半到達,裡面只是得兩至三枱客,故無需等待就已經有位,而且服務完全周到,而且每枱最位消費只是$888,平均都只是$444一位,食個普普通通的的所謂聖誔大餐都要要咁既價錢啦今次order咗一個節日的set,加上house sake1. 前菜:泡菜、魚子豆腐、青瓜 - 雖然份量少,但總算開胃2. 刺身:包括鱆紅魚、三文魚、吞拿魚、活蝦 - 刺身極厚,不錯3. 特式沙律:雖然唔知用咗南瓜定係蛋沙律併伴菜,旦係不錯4. 燒肉:帆立貝、虎蝦、鹿兒島和牛、豚肉、雞肉、日式蕃薯、南瓜 - 和牛有點兒多筋,其他ok la5. 汁燒鮑魚:一種好特別的醬汁,併上極入味的蘿白,好味6. 天婦羅:只是非常普通,材料普通、煮法普通7. 鵝肝茶碗煮:一塊蒸的大鵝肝加上茶碗煮,值得推介8. 和牛炒飯:乾身得滯9. 綠茶雪糕:食完一碟好乾的炒飯後,這杯好像雨後春荀一樣若非大時大節,這間絕對可以都再光顧

今次order咗一個節日的set,加上house sake
3. 特式沙律:雖然唔知用咗南瓜定係蛋沙律併伴菜,旦係不錯
5. 汁燒鮑魚:一種好特別的醬汁,併上極入味的蘿白,好味
6. 天婦羅:只是非常普通,材料普通、煮法普通
7. 鵝肝茶碗煮:一塊蒸的大鵝肝加上茶碗煮,值得推介
8. 和牛炒飯:乾身得滯
9. 綠茶雪糕:食完一碟好乾的炒飯後,這杯好像雨後春荀一樣

若非大時大節,這間絕對可以都再光顧
2010-12-24
慶祝紀念