2019-09-30
因為呢排放假返左大埔,所以早幾日帶阿爸去食韓燒任食,去左oppa到試下。選擇左個4款肉任食,包括五花腩、豬頸肉、美國牛小扒同無骨牛肋肉。一坐下來就每樣都叫啲試下,另外佢前菜都係任食,啲泡菜唔太辣剛剛好,芽菜又咁清爽,兩樣都好正。首先到既係豬腩肉同豬頸肉,豬頸肉好爽,又入味,包生菜再加韓式醬,爽上加爽。豬腩肉就要燒耐啲,本來見到咁肥有啲怕,但估唔到燒完剪開一舊舊,脆卜卜,由於燒晒啲油出來,所以一啲都唔油膩,係驚喜大發現,仲好食過中式燒肉。再來的是牛肉,送到已經覺得肥瘦適中好唔錯,燒熟夾埋生菜同泡菜更野味。另外我們亦叫左個牛肋骨湯同真露煮蜆,個牛肋骨湯好濃郁,啲牛肉好淋,啲蘿蔔仲吸晒啲湯汁,好解渴。而蜆湯就好鮮甜,完全無沙,仲有幾塊魚膏,夠爽口。由於每人只包1罐飲品,我們選擇左cream溝鮮奶同柚子茶,食韓燒配韓式飲品,一流。