2021-02-12
已經數不清去過Samsen 幾多次🙊 所以呢篇食評,係夾埋幾次嗌嘅嘢食,雖然其實次次都係叫差唔多嘅種類🤣開業第五年,samsen已經拎咗四次米知蓮推介,可見呢間餐廳的確有實力同過人之處每一次黎到都會預咗要排隊,即使最近一次去係落緊大雨,都排咗大約半個鐘個人認為,都算值得,因為佢嘅食物實在太吸引首先講吓環境,餐廳以泰國地道為裝修主題,店員亦都冇一個係香港人,係冇得去旅行嘅時候,感受一下係異鄉嘅感覺🤪 坐低左,枱墊就係佢嘅餐牌,店員都幾心急,會即刻行埋你問你食啲咩。除咗炒野同炸嘢以外,其他嘢食都來得好快,大約5分鐘就會有!第一樣,亦都係我最鍾意食嘅就係和牛濃湯船麵🐮 湯底好濃好香,碗麵用料絕對唔孤寒,有幾塊大大塊嘅半生熟和牛片,煮得非常嫩滑,仲有兩三夠牛腩同埋幾粒彈牙牛丸另外,仲配埋啲炸豬皮,好香口!份量唔算少,絕對食得飽!鍾意影相嘅朋友,記住要快啲影,因為啲麵吸湯嘅速度都幾快🤪炸豬頸肉以呢個價錢,佢嘅份量唔算太多,但係外脆內軟嘅口感,香口又有肉汁,配上甜甜酸酸的烤蕃茄辣醬,非常開胃🤤泰式炸魚皮 🐟 每一塊炸魚皮都好薄同好脆,但係同平時港式打邊爐嗰啲炸魚皮唔一樣,呢款比較冇咁油,食落都好香
炸豬頸肉
泰式炸魚皮 🐟
每一塊炸魚皮都好薄同好脆,但係同平時港式打邊爐嗰啲炸魚皮唔一樣,呢款比較冇咁油,食落都好香口
薑黃酥炸魷魚 🦑
同豬頸肉一樣,以呢個價錢來講,份量的確比較少,但係魷魚炸得幾香口,不算油膩,配上酸酸辣辣的汁,好快就已經食晒成碟🤣
泰式虎蝦炒金邊粉🍤
朋友叫的pad thai,呢個泰式炒金邊粉加埋蛋一齊炒,炒得幾乾身,旁邊會有個酸酸地嘅汁。整體來講都幾有鑊氣同埋唔係太油!
泰式餐廳必定有的芒果糯米飯
呢個甜品都幾大碟,如果已經食到有啲飽嘅朋友,就建議下次先叫🤣 芒果好甜好大舊,配上暖暖甜甜的椰汁同糯米飯,味蕾十分滿足
斑蘭椰子湯圓
湯圓係斑蘭皮,湯圓餡係甜甜的椰絲,配上暖暖的椰子汁個湯圓味有啲似糖蔥餅🤣 呢個絕對係我每次必叫嘅甜品。
泰式街頭椰子雪糕
呢個雪糕好掂,雪糕本身裏面已經有椰子絲,雖然佢冇太濃郁嘅椰子味,可能因為買味比較重,但係口感絕對好上面仲放咗花生粒同粟米,呢個配搭好清新,正
飲品方面,個人最鍾意呢兩款!芒果百香果冰 🥭芒果嘅甜中和一下百香果嘅酸味,孫甜甜幾好飲!椰子荳冰,我比較鍾意呢杯,豆奶同椰子融合得非常好,一啲都唔會太甜,加上本身好鍾意飲沙冰,每次必要的飲品
整體來說,呢間餐廳嘅價錢唔算好平,每人一碗麵一個小食一杯嘢飲加一個甜品,已經大約三百幾蚊,但係味道絕對係不能夠被取代,尤其係和牛船麵同埋甜品 Lunch食嘅話,就會包一杯飲品,感覺就會冇咁貴🤣順帶一提,食物都來得好快,店員都尚算心急,如果可以感覺慢少少嘅話就Perfect,大家就會食得relax啲