2022-10-21
🔷 「二訪餐廳🍴」〰️ 一放假,我不自覺地會走K11搵好野食。餐廳是位於係K11比較隱蔽嘅地方恰巧配合餐廳名稱。餐廳主腦人兼國際荷里活雕塑製作人 Keo.W 認為 CAVE除了代表洞穴,還有人類居住的地方就由洞穴開始,是可以誕生所有可能性呢❤️〰️ 看著餐廳外面仿似一個山洞,而裏面則以灰黑色為主調,空間很大,而且配以銀色枱,加上牆身掛著一個個圓型光圈擺設,仿似在科幻外太空一樣,裝修心思設計格外型格呢🥰🍽 🔹冬陰功大蝦奶油意大利粉🍝當意粉送上檯後,隔住口罩都聞到有一股冬陰功嘅味道湧出來😍😍冬陰功配以奶油嘅意粉,食落口除了有股辣味嘅感覺衝上頭,每滴汁都汁掛上每條意粉,鍾意食辣嘅朋友一定不能錯過。每一隻鳳尾蝦都非常彈牙,蕃茄仔粒粒都有冬陰功嘅味道十分惹味,好有驚喜😇🔹 花生醬鹹蛋黃單骨雞翼單骨雞翼有分全份同半份,我地選擇左全份,勁大份,鍾意花生醬既朋友仔,要試試🤣食每隻雞翼都係剛剛熟,雞翼每一啖肉都滑身,加上醬汁完全無得輸😁花生醬中帶有花生粒,本身已帶甜味,竟然比佢地諗到配搭鹹蛋黃,剛巧配搭香味十足,醬汁豐富越食越好味😋🔹冬陰功烤粟米🌽烤粟米同意粉🍝既冬陰功味好相似,少了忌廉既滑溜感覺,每一舊粟米
〰️ 一放假,我不自覺地會走K11搵好野食。
🍽
🔹冬陰功大蝦奶油意大利粉🍝
🔹 花生醬鹹蛋黃單骨雞翼
🔹冬陰功烤粟米🌽
烤粟米同意粉🍝既冬陰功味好相似,少了忌廉既滑溜感覺,每一舊粟米都經過烤焗再塗上冬陰功汁,粟米甜與冬陰功辣味竟然完全配合😇😇
🔹 開心果曲奇奶昔
開心果關注組既Ella 一見到開心果就忍唔住要點❤️
一飲第一啖真係好興奮,開心果味好濃😍😍
忍唔住講了一句「完全係我杯奶」😂😂😂😂
奶昔唔會只係得「死甜」既味道,開心果配以新鮮奶,香滑口感而不會膩,飲到底仲有曲奇🍪碎,為杯奶昔錦上添花🥰🥰
🔹焦糖鮮奶拿鐵(熱)
餐廳的環境開揚,冷氣十足🤭🤭怕凍既寶寶,一定要飲返杯熱飲☕️ 焦糖和咖啡配搭都係啱啱好既😊
🔹自家製熱鬆餅配嗰張及奶油忌廉
大家食完主菜之後,如果仲覺得唔夠喉,可以叫多一份自軟製熱鬆餅,呢一份熱鬆餅絕對不吝嗇,成甖果醬、同埋鮮奶油預備比我地選擇😊如果想食嘅話,記得預時間落單,因為係即叫即整,新鮮熱辣辣焗出嚟鬆餅做到外脆內軟,加上凍冰冰嘅果醬同鮮奶油,冰火交融😝😝
🔍 題外話
第一次個篇食評都未有時間打,我會搵日出post🥳
但今次完全比冬陰功大蝦意粉完全吸引咗,加快左我出post嘅速度🥰🥰🥰
📌 Awesomeism CAVE
📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓222A號舖