餐廳: FUMI
資訊:

2018-05-24 243 瀏覽
咁多個國家,我都係鍾情日本菜。唸唔到喺中環LKF California Tower 都有一家幾有心思的日本小店,主打由日本不同地方運到的食材,可以話係用一餐飯價錢和你遊歷整個日本,呢份誠意絕對啱我呢個日本通!好掛住日本啊!餐廳叫FUMI 漢字是文 希望把不同地方的文化帶到香港。今次黎食係佢的summer 8-course tasting menu 加sake pairing ! 係全日本當日新鮮的食材,好期待!鍾意飲清酒嘅人就唔可以錯過。店入邊嘅環境都好舒適,唔單止好似西餐廳一樣咁舒服,仲加入左唔同日本嘅文化元素。先上菜!頭盤打頭陣的先係博多海鰻配魚子醬和青檸,千兩茄子海膽田樂和富山灣的白蝦壽司。最驚喜是白蝦,入口鮮味非常,小小的一件,就足夠打開今次晚餐的味蕾。海膽入口鮮甜,出色同茄子好夾。係我最期待嘅刺身的部分。今次除咗有鯖魚、仲有鰹魚,鯛魚及拖羅。拖羅入口有油香,好肥美呀!而且每樣都有兩件,淨係呢份刺身都已經值回票價。感受到係新鮮時令的食材!加上手磨的wasabi 絕對係高級的象徵。茄子炸左咗之後加入車海老,海膽等等食材,再用上湯燴好,就成了這個煮物。鮮甜可口,加埋茄子可以吸左湯汁

先上菜!

茄子炸左咗之後加入車海老,海膽等等食材,再用上湯燴好,就成了這個煮物。鮮甜可口,加埋茄子可以吸左湯汁,好特別啊,第一次食,可以飲埋d湯不過有d甜。

而燒物方面,就係用咗香川縣嘅白露荀,每年嘅五六月都係呢個珍貴食材的嘅當造季節,當加入左豬腩肉之後,配上溫泉蛋,入口甜甜地,燒肉汁亦都好夾,好有日本去左居酒屋嘅感覺,加埋來自福島縣嘅純米酒,一大享受。

天婦羅
天婦羅可能係最普通不過嘅食材,不過當中部份最令人感到驚喜就係蓮藕包住打碎左嘅蝦肉,令到整個蓮藕嘅層次更加分明。

另外,小鮎魚都係第一次食,入口甘甘地,記得唔好食個頭因為感覺有啲苦,特別!

宮崎牛,入口肥瘦平均,入口雖然有份油香,而且軟淋淋,肉香都好濃,但係唔會食到好膩。得三塊真係好唔夠喉
加埋煮過嘅洋蔥,甜甜地,點埋啲汁簡直係一流。

一餐飯又點可以冇啲飯落肚呢?

加上三文魚籽,而且仲有鹽漬左嘅昆布,飯係日本嘅米,好出色。

最後就係用日本生果來做結,免頭嘅食用花,原來係可以食,不單單是裝飾,仲令到成個甜品好似一件藝術品一樣。包括有時令嘅蜜瓜、櫻桃、山梨縣嘅蜜柑,再加多杯梅酒,成為一個完美嘅句號。