2021-06-20
今日難得放假,於是過大海去香港島食晏。 餐廳鄰近港島核心商業區銅鑼灣, 位處天后港鐵站附近, 坐落商業大廈頂層。 餐廳一大特色係主廚會喺現場親自向客人介紹食品及烹調食品。今次我叫咗一個金槍魚三色丼,跟餐包括沙律、茶碗蒸、定食、味噌湯、甜品。清新開胃的沙律為盛宴打開序幕,蔬菜爽甜可口、沙律酱料與蔬菜配合得天衣無縫,起了一個開胃的功效。茶碗蒸中雞蛋一直佔有重要位置,呢個茶碗蒸絕對係一個超水準的發揮,雞蛋的質感滑溜及豐盈,配搭鰹魚清湯、冬菇、三文魚子、海膽、蟹肉,令味道更上一層樓。 金槍魚即係吞拿魚, 三色係指吞拿魚三個唔同嘅食用部分, 赤身、中拖羅同大拖羅。 呢個飯令味蕾有三個唔同嘅享受,赤身即瘦肉、紅肉,魚背不含油脂的部位。肉是呈紅色,因為吞拿魚的肌肉裏面含有大量肌紅蛋白。而且含脂量少、肉質實、有咬口,中拖羅顏色粉紅,脂肪比例較高,加上魚香恰到好處的魚油脂,非常甘香,肥瘦大約是赤身以及脂肪豐富大拖羅的之間。大拖羅顏色比中拖羅更淺色,顏色偏白,是腹部較前方。這個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。由於脂肪精華味道濃郁。味噌湯增添了一股蔬菜的鮮甜,軟嫩的大白菜吸
味噌湯增添了一股蔬菜的鮮甜,軟嫩的大白菜吸滿了鹹甜的味噌湯,味道清靳新可口!
飯後甜品係紅豆雪糕,雪糕入口即溶, 回味無窮,美中不足之處係雪糕份量少!
經歷完味覺上嘅享受之後, 享受視覺上面嘅盛宴, 餐廳位於頂層,附設嘅露台飽覽 開揚嘅景觀, 維港景色同東區海底走廊嘅美景盡收眼簾, 完全體驗到欲窮千里目更上一層樓嘅意象!