2021-03-15 259 瀏覽
遇上無論環境、食物定staff 都好完美嘅餐廳,忍唔住要認真打食評🤤 位於灣仔嘅The Optimist,有佢signature 嘅裝修,一早就成日係其他IG 見人打卡,不過今次就被安排咗坐三樓,不過環境一樣好靚同舒服,枱之間嘅距離都岩岩好,好適合一班人傾計🥰今次係朋友為咗令壽星尷尬揀嘅餐廳,因為佢會成班staff 幫人唱生日歌🤣但估唔到就成為咗我最愛嘅餐廳🥰餐廳staff 同佢個名一樣,個個都係Optimist, 好開心service 勁好,令食客都食得好開心🥰🐟Tuna tartar $140呢個Tuna Tartar 係下面墊咗牛油果蓉同好脆嘅皮托底,口感同味道都夾得好好🥰下次一定會再食!🧆Truffle croquettes $115作為黑松露愛好者,覺得呢個 Croquettes 真係好好食!黑松露味好濃,口感好滑,外層炸得脆但又覺得油膩,下次都一定要再嗌!(或者試埋ham😋)🍳Broken egg ham $144經理話呢個係西班牙特色小菜,落枱後再幫客人mix 埋蛋同ham同薯仔, 味道mix 埋好好食,本人又最鐘意食呢啲肥野,所以下次都一定要再嗌😂🐂Steak tart

🐟Tuna tartar $140
🧆Truffle croquettes $115

🍳Broken egg ham $144

🐂Steak tartar $155
其實我個人唔太好生牛肉,但呢個steak tartar 我都覺得好好味😝

本身好想食lobster rice ,但賣哂所以嗌咗以下兩樣😛

🐡Red Snaper $240
平時去西餐廳都好少會嗌魚,但呢條魚佢整得好滑,而且好似去咗骨,味道都好食,不過下次應該會叫其他😛

🥩USDA Prime Rib eye $390
正常好食嘅rib eye🤣

🍞Torrija $75
西班牙甜品多士 係經理推薦,全部朋友都覺得好食!😆
🍫Chocolate Brownie $80
好嘅brownie,不過唔算好特別😛

今次成個Dining experience 都好滿足呀🥰一定要再去食埋其他野😋