2023-07-04
📍吳留手居酒屋 銅鑼灣呢間餐廳,我以前搭2X經過幾百次,但somehow又從來都無食過😆銅鑼灣圓形橋底下面,收埋咗間神秘嘅居酒屋🤯直到有一日,終於有緣食到😌原本以為只有地下一層(全黑色玻璃遮住),疑似得幾個位🤓點知原來靜靜雞有層2樓🤭 個門口重要收埋喺後巷😎一上到去真係別有洞天🤹🏻♀️個裝修好得意,用唔同嘅窗簾長度營造層次感 - 與其話呢間餐廳有傳統日式居酒屋feel,我會話佢adapt咗少少港式風格🇭🇰🔥燒飯糰🍙對上一次食燒飯糰好似已經係5年前喺台中嚕😅今次忽然食返,有種好奇妙嘅感覺 - 飯糰外表燒得焦脆,咬落軟糯🥺平時我會嫌棄嘅頹頹填肚之選就咁變咗上品🤩加埋有醬汁嘅蒜頭食真係「 口臭卻快樂著」呀 🧄🔥燒希靈魚🐟其實好多人都唔鍾意食生食希靈魚(啫係啲卵係黃色嗰啲呢~)我個人本來生食都幾鍾意嘅❤️但如果你真係好抗拒嘅話呢,燒呢種食法可能啱你啲😜首先條魚嘅presentation真係夠曬霸氣 - 法式旋轉咁擺曬pose🙋🏻♀️雖然有碎骨但基本上好幼可以無視,啖啖肉同撲鼻嘅魚香氣就係呢隻喇💯 #差啲走漏眼嘅居酒屋 #吳留手居酒屋 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #居酒屋 #自家製免治雞肉丸 #厚牛舌
銅鑼灣圓形橋底下面,收埋咗間神秘嘅居酒屋🤯
直到有一日,終於有緣食到😌
原本以為只有地下一層(全黑色玻璃遮住),疑似得幾個位🤓
點知原來靜靜雞有層2樓🤭 個門口重要收埋喺後巷😎
一上到去真係別有洞天🤹🏻♀️
個裝修好得意,用唔同嘅窗簾長度營造層次感 -
🔥燒飯糰🍙
對上一次食燒飯糰好似已經係5年前喺台中嚕😅
平時我會嫌棄嘅頹頹填肚之選就咁變咗上品🤩
加埋有醬汁嘅蒜頭食真係「 口臭卻快樂著」呀 🧄
🔥燒希靈魚🐟
其實好多人都唔鍾意食生食希靈魚(啫係啲卵係黃色嗰啲呢~)
我個人本來生食都幾鍾意嘅❤️
但如果你真係好抗拒嘅話呢,燒呢種食法可能啱你啲😜
#差啲走漏眼嘅居酒屋 #吳留手居酒屋 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #居酒屋 #自家製免治雞肉丸 #厚牛舌芯 #是日精選刺身 #八爪魚刺身 #深海池魚刺身 #燒希靈魚 #燒飯糰 #油甘魚壽司 #ohhejfoodie