2021-05-27
今晚同朋友食生日飯,知道佢一向鍾情日式料理,今晚一於帶佢去間好有居酒屋🏮風味嘅日式料理 - 嵐橋。嵐橋位於尖沙咀棉登徑,雖然一帶都有唔少食肆,日式料理都有好幾間,但我都係鍾情嵐橋😆。嵐橋除左地鋪,係隔離仲開左2樓同3樓,2樓同樣有壽司bar枱,清晰見倒當日準備嘅魚生食材,非常乾淨衛生,令食客食得非常放心😋。先點串燒輕食,打開大家個胃口先😆🍡雞翼鮑魚 - 已去骨嘅雞翼啖啖肉😋,入邊收埋隻鮑魚😆,咬落軟淑,香味濃郁。🍢黑豚秋葵卷 - 黑豚肉燒得蕉蕉脆脆,秋葵獨特嘅味道,燒得唔會過火,秋葵仍保持青脆,入口帶埋黑豚嘅鮮肉味道。🍡明太子山藥 - 呢個最鍾意,明太子夾雜沙律醬,酸酸甜甜,連埋山藥一齊食,又爽又脆又清甜,係最佳開胃前菜😋。🥢鰻魚玉子卷,軟糯香甜米飯裹住青脆嘅青瓜,香甜嘅玉子,上面一大塊燒過嘅鰻魚鋪面,入口鰻魚嘅油花爆發,滿口油香。🥢魚生併盤點左甜蝦、厚切三文魚腩、鮮八爪魚刺身,甜蝦唔好睇佢細細隻,非常鮮美,口腔內慢慢咀嚼至起膠,鮮味更加倍增😋;厚切三文魚腩,口感極佳,油花係口腔四淺,爆發濃郁油花甘香;鮮八爪魚,吸盤用竹簽串起好得意,魚身燒至微微蕉香,落些小青檸汁,更加令鮮味提升。🥢安
先點串燒輕食,打開大家個胃口先😆
🥢安格斯牛薄燒,安格斯牛唔洗講入口即溶,牛味濃郁,夾雜埋炸蒜同蔥花一齊食,係最佳配搭,底部鋪滿大量芽菜,可以去除滯溜感。
🥘鹿兒島黑豚肉鍋燒烏冬,極之鍾意係用左泡菜湯底,烏冬軟滑彈牙,鍋內仲有黑豚肉、魚蛋片、溫泉蛋、鮮冬菇、本菇、蜜糖豆等,用料非常豐富,係個連湯都可以清空嘅鍋物😋。
每次黎嵐橋都唔會令我失望,每次都食到飽飽,捧腹而回,好有水準嘅日式料理👍🏻