餐廳: PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
難得新年放假,決定走上山頂行下,望下維港景色。行行下覺得肚餓,見到呢一間cafe有期間限定甜品,於是排隊食飯。紅日排隊等位都要大概15分鐘。<金蘋果梳乎厘兔you > $155農曆新年嚟食飯,梗係要搵番啲同兔年有關嘅款式嚟試下啦。三塊梳乎厘上面嘅cream整成咗隻兔仔形狀,非常可愛,梳乎厘兩面煎香但中間濕潤,質感輕盈、蛋味較重,側邊仲散佈咗一啲焦糖蘋果粒,味道略帶苦味,但連埋梳乎厘同cream一齊食就正好平衡返個甜味,好滿足。<巴馬火腿吐司> $89本身對呢個冇咩期望,因為平時食到啲巴馬火腿係偏鹹嘅。但今次呢個鹹食令人覺得有驚喜,法式吐司鬆軟微甜,加上略帶鹹味嘅巴馬火腿同清新的牛油果蓉,味道層次豐富。<明太子醬三文魚籽意粉> $138意粉上枱時見到側邊仲有唔少嘅醬汁喺度,咁就唔怕擺咗陣啲意粉會乾曬。意粉幾有咬口,相當掛汁,明太子醬汁略帶小辣,加上點綴喺意粉中嘅三文魚籽,食落開胃。<豆花咖啡> $52呢杯咖啡將Expresso倒入去豆腐花入面,豆腐花口感滑溜、豆味重,食落去好清甜,而加埋濃縮咖啡後令成杯野飲同時兼具有咖啡嘅苦
<金蘋果梳乎厘兔you > $155
金蘋果梳乎厘兔you
<巴馬火腿吐司> $89
<明太子醬三文魚籽意粉> $138
<豆花咖啡> $52
呢杯咖啡將Expresso倒入去豆腐花入面,豆腐花口感滑溜、豆味重,食落去好清甜,而加埋濃縮咖啡後令成杯野飲同時兼具有咖啡嘅苦同埋豆腐花嘅甜,口感幾特別。
<godiva朱古力酒咖啡> $58
雖然呢杯咖啡有酒精嘅成分,但飲落順滑,朱古力味濃郁。酒香充斥於口腔,隨後帶出朱古力味。
godiva朱古力酒咖啡
金蘋果梳乎厘兔you