餐廳: PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
👉山頂一天遊,在外走過高山,走進商場找吃的。。。坐下嗅著鄰桌菜餚的香氣,已急不及待要手機📱下單了⋯⋯😃📌紅噹噹龍蝦意大利飯 $165 ~ 上桌時已香氣四溢,汁醬綿滑,每口飯也滲透着海鮮味道,龍蝦🦞肉也是鮮甜爽口的。。。🥳📌牛油果火腿牛角包 $85 ~ 牛角包🥐外脆內軟,牛油果🥑跟火腿味道非常撘配,鹹香味與牛角包同吃~~絕配⋯⋯小小車尼茄也很新鮮。。。☺️📌經典伯爵茶梳乎厘 $158 ~ 一看到已心花怒放,手機📲先吃是常識吧‼️😁1️⃣客3️⃣件的梳乎厘淋上伯爵茶醬,真是🈵🈵 伯爵茶香味。。。👉原先已經🈶1️⃣球Movenpick雲呢拿雪糕,但也要+ $20追加多一球,頓時肚皮也升級了。。🤭旁邊的焦糖脆粒也充滿口感⋯🥰👆整體不過甜,賣相又好看,性價比高,做得很出色,果然是招牌菜‼️👍.📌焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)IcedCaramel Latte $45 ~ 凍鮮奶咖啡加入點點焦糖脆脆,點了少甜~咖啡、奶味、甜味也剛剛好~~☺️📌斑蘭椰子咖啡 $48 ~ 突出的斑蘭椰子🥥味道與顏色,都是令人印象深刻的⋯⋯就是淡淡的班蘭味。。🏬 PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)🚦 山頂道118號山頂廣場1樓

旁邊的焦糖脆粒也充滿口感⋯🥰

📌焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)Iced

🏬 PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
🚦 山頂道118號山頂廣場1樓106號舖
2024-01-10
2024-03-09 149 瀏覽
農曆新年跟家人去了山頂走一趟,在山頂廣場1樓的PHI Coffee & Pancake吃了午餐。這裡的裝潢以木系為主,地方不算很大,座位與座位之間不會太窄有空間感坐得舒適。另外,有些座位可以透過玻璃看到山頂廣場外的空地及凌霄閣,看著遊人走來走去很療癒。這店雖然是用手機掃碼下單,但仍會提供餐牌給客人研究吃什麼,非常好。❈ All Day Breakfast(二人份) HK$268 這個二人份的All Day Breakfast份量不少而且配有兩杯飲品(不包括手沖咖啡及沙冰)。全日早餐有優格燕麥脆脆杯,核桃酸種麵包配蜂蜜,熱香餅,手工香腸,太陽蛋,煙肉,蕃茄沙律,茄汁烘豆,牛油果,三文魚,香炒洋菇,巴馬火腿和季節水果,相當健康豐富再加上兩杯飲料,超有滿足感。❈ 黃金比例.原味梳乎厘 HK$108這疏乎厘不但口感鬆軟順滑而且充滿蛋香味。一直都很想吃這裡空氣感十足的梳乎厘!梳乎厘是用日本直送的新紀元卵製造使梳乎厘有細滑鬆軟的口感,另外,還用人手打發忌廉以提升梳乎厘軟綿綿順滑的口感。來這店一定要吃!

All  Day  Breakfast(2人份)

❈ 黃金比例.原味梳乎厘 HK$108

黃金比例.原味梳乎厘
All  Day  Breakfast(2人份)
黃金比例.原味梳乎厘
今日嚟到山頂呼吸新鮮空氣行完覺得有啲肚餓但見好多餐廳價錢偏貴我諗開喺山頂都正常嘅XD咁啱係下午茶時間諗住喺呢間輕食少少嘢叫咗以下兩樣嘢食- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. PHI全日早餐好難得個賣相同佢菜單張圖一樣食物唔會好似出面有啲餐廳縮晒水咁 本身係有蘑菇、香腸、煙肉、煎蛋牛油果、煙三文魚、蜜糖多士仲多咗個茄汁豆同幾粒蕃茄仔蘑菇、香腸、煙肉唔會煎到太乾太硬塊蛋煎到中間仲係半熟蛋黃好靚牛油果熟到啱啱好 味道醇厚而且仲帶有好輕微好輕微嘅甜味最欣賞係佢個蜜糖多士煎得好靚應該浸咗蛋液先拎去煎咁樣外層就會煎到金黃酥脆內層因為煎緊嗰陣吸收部分蛋液質地變得更加濕潤、柔軟配埋蜜糖多一份黏稠甜蜜嘅口感2. PHI x GODIVA朱古力梳乎厘另外仲有原味、士多啤梨火龍果、海鹽焦糖、伯爵茶口味因為係同GODIVA朱古力聯乘所以好吸引到我哋揀佢佢將有塊疏乎厘打直擺放睇落好厚 中間微凹好柔軟咁食落口感輕盈蓬鬆 入口即化除咗忌廉 配埋唔同形態嘅朱古力包括朱古力粉、朱古力慕絲布朗尼、GODIVA朱古力醬豐富返口入面唔同味覺體驗GODIVA朱古力醬
今日嚟到山頂呼吸新鮮空氣
叫咗以下兩樣嘢食
1. PHI全日早餐
好難得個賣相同佢菜單張圖一樣
食物唔會好似出面有啲餐廳縮晒水咁
本身係有蘑菇、香腸、煙肉、煎蛋
牛油果、煙三文魚、蜜糖多士
仲多咗個茄汁豆同幾粒蕃茄仔
蘑菇、香腸、煙肉唔會煎到太乾太硬
塊蛋煎到中間仲係半熟蛋黃好靚
牛油果熟到啱啱好 味道醇厚
而且仲帶有好輕微好輕微嘅甜味
最欣賞係佢個蜜糖多士煎得好靚
應該浸咗蛋液先拎去煎
咁樣外層就會煎到金黃酥脆
內層因為煎緊嗰陣吸收部分蛋液
質地變得更加濕潤、柔軟
配埋蜜糖多一份黏稠甜蜜嘅口感
2. PHI x GODIVA朱古力梳乎厘
另外仲有原味、士多啤梨
火龍果、海鹽焦糖、伯爵茶口味
因為係同GODIVA朱古力聯乘
所以好吸引到我哋揀佢
佢將有塊疏乎厘打直擺放
睇落好厚 中間微凹好柔軟咁
食落口感輕盈蓬鬆 入口即化
除咗忌廉 配埋唔同形態嘅朱古力
包括朱古力粉、朱古力慕絲
布朗尼、GODIVA朱古力醬
豐富返口入面唔同味覺體驗
GODIVA朱古力醬有少少酒精味
不過覺得太少 完全流唔到底

2024-02-04
PHI  x  GODIVA朱古力梳乎厘
今次主角就是這款新年主題的疏乎班戟,最值得稱讚的地方是,疏乎厘班戟夠挺身,不會太快變塌,而且蛋香很濃厚,甜度也是來得剛剛好,創意度滿分,用上了火龍果象徵龍年,仲有龍珠果夠健康又好意頭,還有超級可愛龍年吉祥物,很配合新年!主食方面點了龍蝦意大利飯,龍蝦汁係用龍蝦頭熬湯而成,再配上啖啖龍蝦肉,已細心去殼很好吃!還是點了最熟悉的Tiramisu coffee,很香咖啡味甜度適中,大概是飲品和甜品的mix! ♡火龍龍報喜梳乎厘♡紅噹噹龍蝦意大利飯♡Lotus 海鹽焦糖法式吐司♡TIRAMISU COFFEE

♡火龍龍報喜梳乎厘

♡紅噹噹龍蝦意大利飯

♡Lotus 海鹽焦糖法式吐司

♡TIRAMISU COFFEE
  • Tiramisu  coffee
  • 龍蝦意大利飯
2024-01-21 128 瀏覽
上山頂行完山⛰️走入山頂廣場醫肚仔😎之前幫襯過中環分店 今次決定二訪🍽️木系裝潢🪵給人舒適感覺🥰🥐牛油果火腿牛角包牛角包🥐鬆軟口感 夾著鹹香巴馬火腿和健康牛油果🥑令人抗拒不來☺️🍝聖誕龍蝦扁意粉龍蝦啖啖肉 肉厚彈牙 扁意粉掛滿醬汁湖南金花茯茶(黑茶)☕️玫瑰花🥀潮州單叢(青茶)🍵胎菊🌼無論何時何地都喜歡嘆茶🍵☕️兩款茶均附上卡張簡介📃茶的特性功效一目了然👀飲茶功效多多👍🏿要養成日日飲茶的習慣🙆🏻‍♀️🥞經典伯爵茶梳乎厘 店舖No.1 梳乎厘🥞梳乎厘空氣感十足 軟綿綿的😛茶味香濃 口感順滑 令人一試愛上❤️

木系裝潢🪵給人舒適感覺🥰

潮州單叢(青茶)🍵
胎菊🌼

🥞經典伯爵茶梳乎厘
2024-01-21 72 瀏覽
今次嘅山頂之旅,竟然依個發現令我咁興奮!PHI coffee and pancake,真係個寧靜嘅好去處🍃。蕃茄烤吞拿魚意粉,啖啖肉感,烤得啱啱好,外表微焦中帶點生嘅口感,真係令人食指大動。粉紅仲夏白桃疏乎厘,咁輕盈嘅口感,飯後來一份,嘩,簡直就係消暑大作戰!白桃嘅鮮甜,試過就知,絕對唔同凡響!夏日小姐—士多啤梨法式吐司,當然啦,咬落去啲脆口感嗰陣,真係融合咗甜蜜滋味喺心口,簡直係人間美味。抹茶鮮奶同tiramisu coffee就屬於味覺上嘅小驚喜,雖然抹茶味略淡,但tiramisu coffee嘅香滑度,絕對係該有嘅Lifestyle。好啦,廢話咁多,你哋都快啲去PHI試吓,呢度嘅美食,我保證,個個都係一試難忘嘅!👍🥰🍽️

2024-01-20 60 瀏覽
今日同朋友上左太平山行山,由山頂廣場出發行去西環🥳出發之前就係山頂廣場食個lunch先😋呢間phi梳乎厘店嘅野食一流又好精緻,所以就回訪呢間啦☺️*****🥞經典伯爵茶梳乎厘 $158伯爵茶味嘅梳乎厘冇咁甜,食完都唔會膩~佢仲跟左個雲呢拿雪糕、一塊法式瑪德蓮小蛋糕🧁🥪燒牛肉向日葵三文治 $&2好大份好足料嘅三文治,我就揀左全熟蛋~🍳佢仲有啲牛油果溶添🥑又健康飽肚又好味架🤤🍝慢煮牛面肉扁意粉 $98朋友叫左個意粉,個啲牛面肉煮得好淋,加埋個醬汁好配合☺️🍫Godiva朱古力酒咖啡(凍)$58少冰,燕麥奶🧸小熊的朱古力泡泡浴 $58少冰,少甜*****

*****

🥞經典伯爵茶梳乎厘 $158

🥪燒牛肉向日葵三文治 $&2

🍝慢煮牛面肉扁意粉 $98

朋友叫左個意粉,個啲牛面肉煮得好淋,加埋個醬汁好配合☺️

🍫Godiva朱古力酒咖啡(凍)$58
少冰,燕麥奶

🧸小熊的朱古力泡泡浴 $58
少冰,少甜

*****

2024-01-18
2024-01-15 56 瀏覽
2024年第一次上山頂,不是週未,但見人頭涌涌,真係好,一切都會好的。也見到多咗D舖頭和食肆進駐,以後不怕上到來冇嘢食啦🥰午飯時揀咗間價錢相宜又好食又可打卡的pancake店。開放的空間令人心情好relax。“牛油果火腿牛角包”其中的材料牛油果、火腿都係鍾意嘅食物,牛油果的果肉質地細膩,味道鮮美,獨特的味道非常吸引;火腿顏色偏紅,有些少韌性,味道也ok。而海鮮迷的我亦點咗“紅噹噹龍蝦意大利飯”, risotto 的米心微熟咬落煙韌,加埋鮮甜的數量唔算少的龍蝦肉,食到我心花怒放❤️🌸"士多啤梨梳乎厘"堪稱間鋪的至尊食物,富空氣感的souffle 加埋人見人愛的strawberry ,簡單甜到入心,好味得來亦係打卡好物👍👍

2023-11-19 122 瀏覽
山頂廣場的Fluffy Pancake 真的是個美味的天堂!這裡的班戟蓬鬆可口,特別是對小朋友而言,簡直是無法擋拆的美味。每一口都散發出甜蜜的香氣,讓人不禁讚嘆。而且,Fluffy Pancake 不僅僅是班戟的天堂,他們的明太子意粉也是一絕。這份料理展現了層次豐富的風味,吃過一次就會讓人難以忘懷。整體而言,Fluffy Pancake 給人的體驗就像是踏進了一個充滿美味和溫馨的仙境,無論是大人還是小朋友都會深深愛上這裡。如果你想要享受一頓令人難以忘懷的美食之旅,絕對不能錯過山頂廣場的Fluffy Pancake。
2023-11-19
2023-11-19 95 瀏覽
來到這店是因為去過其他分店,覺得十分滿意。但今次來到這裡,因為肚子不太舒服,所以想點個熱茶,但所有熱茶類全部 sold out,一問之下,原因是沒有茶壺。網上餐牌就只有含咖啡類飲品才有熱飲,連熱檸檬茶或熱檸檬水這樣普遍的飲料也沒有,對於不能飲奶或咖啡的客人,就只能乾吃個主菜罷了。難怪港人都跑上北面去飲飲食食了,好遺憾!

2023-11-19
2023-10-16 108 瀏覽
Phi All Day Breakfast🍳很豐富的一個全日早餐,有我最喜愛的牛油果,賣相十分好看,半個牛油果排列整齊,也有一小塊煙三文魚,至於pancake方面,餐廳提供蜜糖自行調配!.Salmon Roe Pasta with Mentako Sauce🍝忌廉汁非常美味,也有很多三文魚子鋪在麵上!.Classic Earl Grey Soffule🍮梳乎里是招牌菜之一!Earl Grey更是我的最愛!整道菜非常滿足有驚喜,而cream也不會太甜膩,恰到好處!
Phi All Day Breakfast🍳
忌廉汁非常美味,也有很多三文魚子鋪在麵上!
Classic Earl Grey Soffule🍮
2023-10-13 56 瀏覽
The store is well-known for its soufflé pancakes. It has branches all around in Hong Kong.Combining the light and fluffy elements of soufflés, it is a perfect cure to the crave for desserts even after a heavy meal. Consume with sweet godiva chocolate, or fruity strawberries to elevate the taste. What’s more, my personal favourite is to enjoy the sweet treats with a cup of hot coffee, tiramisu coffee is one of my recommendations for those who are not satisfied with the regular ones.🔸PHI With Godi

🔸PHI With Godiva Chocolate Soufflé

🔸Marshmallow In Love Story Soufflé

下午茶
2023-08-21 97 瀏覽
到山頂嘆下午茶,價錢原來可以大眾化!最值得一讚是原味疏乎厘,餐牌內標明等20分鐘,但10分鐘已有得食,鬆化有蛋香味,必食!我還點了熱咖啡,咖啡香味濃郁,望住咁靚嘅山頂景色,一邊同朋友傾偈,感覺十分寫意!雖然店內人客比較多,但店員亦很有禮貌和細心
原味疏乎厘
美式咖啡(熱)
抹茶鮮奶(熱)
今次黎山頂試左黎間souffle pancake 專門店🤤 知道佢都有好幾間分店,之前都未有機會去試下,山頂分店以木系為主,感覺好舒服!/Pink Summer White Peach Soufflé $168/souffle pancake 賣相相當吸引,同佢menu 張相一樣咁厚🤤 食落蛋味好香口,仲好有空氣感!不過白桃就唔係好甜好多汁☹️ 係souffle pancake 出色👍🏻 加埋cream 同埋雪糕都好食😋/Avocado and Smoked Salmon with Pancakes $88/黎個pancake 係薄身pancake,不過都好鬆軟,加埋牛油果同埋煙三文魚配搭一流👍🏻旁邊仲有好多沙律菜,好清新🥗 /PHI All Day Breakfast $132/All day breakfast 食材豐富,有煎蛋、牛油果、煙三文魚、煙肉、香腸、番茄豆!另外仲有一塊french toast 可以落埋糖漿黎食😋 整體黎講,souffle pancake 幾出色,去食個brunch 靜靜地唔會好多人環境舒服!食飽仲可以係山頂行一圈😚

/PHI All Day Breakfast $132/
PHI All Day Breakfast

PHI All Day Breakfast
那天週末,天氣回暖,當日 18~24度,天晴時陰;所以,自己上山頂兜個圈!再對上一次行山頂,已是上年5月中,我提早一日上網搵山頂有什麼餐廳?原來有些已執笠,亦有新餐廳!找到一間山頂廣場1樓開了好幾個月的靚景 Pancake 店 <PHI Coffee & Pancake>! 這是寵物友善餐廳,隨時都有狗狗在我左右!恰巧!隔離枱就有可愛狗狗 Mochi!餐廳景觀開揚,對面就是凌宵閣,不論日景抑或夜景同樣吸引! 日景光猛,夜景有燈光襯托,顯得夢幻迷人!餐廳內則以植物綠化環境,加上狗狗的汪聲,生氣滿載!我好幸運,第一次幫襯就安排到打卡位不錯的餐桌!Menu (每月 update)我聽見隔離枱點了狗狗特飲的燕麥奶給狗狗! 因為狗狗腸胃不能接受多款人類的食物及飲品啊!否則會影響牠們的健康!幫我落單的男店員幾好禮貌,雖然他講廣東話不算好正,就算我問長問短都好有耐性笑笑口回答我!問他熱香餅及梳乎厘 Pancake 分別要等幾耐?幾多件?口感?...他亦送上一杯水給我! 午餐:纏綿咖啡 Marshmallow Coffee $52濃厚的奶泡表面放上一粒燒棉花糖,甘香醇厚的咖啡,混合融化

餐廳景觀開揚,對面就是凌宵閣,不論日景抑或夜景同樣吸引!
 日景光猛,夜景有燈光襯托,顯得夢幻迷人!

餐廳內則以植物綠化環境,加上狗狗的汪聲,生氣滿載!

我好幸運,第一次幫襯就安排到打卡位不錯的餐桌!
Menu (每月 update)
我聽見隔離枱點了狗狗特飲的燕麥奶給狗狗!

他亦送上一杯水給我!
 午餐:
纏綿咖啡 Marshmallow Coffee $52
濃厚的奶泡表面放上一粒燒棉花糖,甘香醇厚的咖啡,混合融化的棉花糖,帶出微甜;
 夾雜芝麻、果仁碎、南瓜籽,口感比預期豐富!
纏綿咖啡
流心蛋蜜糖煙肉熱香餅 $98
香軟而甜度恰到好處的熱香餅,配上煙肉,鹹甜交集!
 煙肉都煎得有點乾硬,還有菌香濃郁的軟滑冬菇!
流心蛋蜜糖煙肉熱香餅
 晚餐:
宇治抹茶紅豆梳乎厘 $156 (期間限定)
由淡至濃

梳乎厘班戟:超厚身,充滿空氣感,質感綿密,入口溫熱濕潤鬆軟!

抹茶忌廉:輕微的抹茶甘味,卻是我個人不太喜歡!
表面有抹茶薄脆,口感微脆!
抹茶餅乾碎配抹茶蕨餅:入口煙韌,味甘微甜!

雲呢拿雪糕:甜美又涼浸浸,

麻糬:薄薄一片麻糬,口感更煙韌,我不喜歡其口味似棉花糖!
宇治抹茶紅豆梳乎厘
班戟
抹茶餅乾碎配抹茶蕨餅
Babycino 暖泡沫鮮奶:玫瑰 $42
濃厚細膩的奶泡,正好承托豔麗的玫瑰花瓣!
 暖暖地是最適合入口的水溫,
混合玫瑰糖漿,清香微甜!
暖泡沫鮮奶:玫瑰
2023-02-18