2021-07-18
搭車來到宋皇臺站前做咗少少research,搵吓邊啲Cafe近地鐵站 (我唔想行太遠😂),發覺呢間「大和堂」距離地鐵站口只有兩分鐘,一於就揀呢間啦😂😂大和堂係九龍城一間百年中藥行,三年前變身成為一間懷舊咖啡店。店內有嘅百子櫃、牌匾等全係藥行特色,亦有豐富嘅歷史價值。好多人同我一樣,到櫃檯買完食物後就開始周圍打卡😬▫️雞蛋仔與雞 (HKD98) - 雞蛋仔係香港特色小食,加上炸雞呢個配搭都幾得意,似係港版嘅Chicken and waffle。炸雞真係幾脆喎,原來店舖嘅特別配方就係喺炸漿裡面加入梳打水。呢個菜式可選薑汁糖漿或西檸汁。唔知點解我揀嘅薑汁糖漿只有甜味,我覺得點都要有少少薑味卦。▫️啡走 (HKD44) - 茶走就飲得多,啡走真係第一次飲。最頂層放上奶泡,中間嗰層就係迷你美式咖啡,最底層就係以煉奶代替牛奶。店員提醒我要將杯咖啡搞勻先好飲。招牌咖啡除咗啡走仲有大和堂鮮奶咖啡同埋手沖咖啡。⭐️不設加一
⭐️不設加一