2022-02-05 25 瀏覽
Terrace in seaside來自韓國,係唔少旅客嘅打卡聖地,Cafe位於首爾近郊仁川市,設有戶外座位,可以飽覽海景,非常之有渡假風情,除左提供各款招牌打卡美食,好似水果忌廉三文治、柑橘特飲之外,仲有唔同韓式料理供應。近日餐廳登陸香港,係屯門同尖沙咀開設分店,將地道嘅韓國咖啡café文化帶來香港。既然疫情下無得衝出香港,咁到此一遊都係一個假日嘅好去處。餐廳主打韓系自然大地風,裝潢採用舒適嘅木系設計,周圍都好多綠色植物,入到餐廳就好似去左韓國度假咁。座位方面,除左普通座位外,仲有和式座位,都幾特別。水果忌廉三文治:水果三文治係餐廳嘅招牌菜,就梗係要試下啦。鬆軟嘅白麵包夾上時令豐富水果作餡料,再配上既軟身又香滑嘅忌廉,一齊食嘅口感真係相當新奇。是日水果有柑橘、青提同士多啤梨,入口非常鮮甜,多汁之餘仲食到啖啖新鮮果肉,除左好味之外仲好適合打卡呃like,真係開心。藜麥黑醋南瓜雜菜沙律:上枱時真係令我哋「嘩」一聲,無諗過南瓜份量極多,仲多過沙律菜。南瓜烤焗後伴以藜麥,青瓜,粟米仔,車厘茄同沙律菜,再加入黑醋,味道酸酸甜甜,食落清爽可口,夠晒醒胃。紫米鰻魚紫菜包飯 :平時食韓國菜好少會見到

水果忌廉三文治:
水果三文治係餐廳嘅招牌菜,就梗係要試下啦。

藜麥黑醋南瓜雜菜沙律:

紫米鰻魚紫菜包飯 :
平時食韓國菜好少會見到鰻魚紫菜包飯,呢個菜式仲要配紫米,咁特別,就梗係要試下啦。

一碟有10件,因為係用紫米做,所以賣相呈淡紫色,餡料除左有鰻魚之外,仲有蛋,青瓜,紅蘿蔔同埋生菜,整體味道都幾夾,好好味,真係令人一件一件咁食過不停。

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜:
黑毛豬白切肉一客八件,以醬油燒製令佢非常入味。肥瘦相間嘅黑毛豬,無論係脂肪抑或皮都非常有彈性,質感非常好。伴碟除咗有沙律之外,仲有加入泡菜煮過嘅飯同埋一片柑橘,令整體賣相非常吸引,飯,肉同埋沙律三樣野一齊食味道仲出奇地夾添。

紅豆牛油窩夫 :
一份牛油窩夫有兩件,每件有兩層,中間夾有紅豆蓉同埋牛油,蛋味濃郁,入口香脆,配上紅豆蓉同牛油食,味道非常夾,好好味。

士多啤梨提拉米蘇:
用上正方型膠盒盛載,面頭同側邊可以清楚見到有鮮甜士多啤梨果肉作點綴,賣相非常吸引。

士多啤梨果肉清甜多汁,底層有鬆軟嘅蛋榚,中層有入口即溶嘅士多啤梨mousse,頂層有忌廉芝士,食落層次豐富,令人一試難忘。

飲品:

濟州柑橘特飲:
呢杯飲品賣相非常吸睛,有半個濟州柑橘放做杯蓋作裝飾,用黎打卡簡直一流。

用乳酪同柚子醬調配後再加入冰打成嘅特飲,味道有少少似益力多,入口酸酸甜甜,帶輕輕嘅柚子味,非常清爽,味道好夾,每啖都濃郁滑順,感覺相當清新。

柑橘湯力咖啡:
呢個組合對我黎講真係非常新奇,咖啡混合左柑橘之後散發出陣陣咖啡幽香,中間帶輕輕嘅柑橘味,飲落有多重層次感,味道清新宜人。