餐廳: 稻香 (屯門時代廣場南翼)
資訊:

每次約Mcdull去稻香飲茶,佢都會不自覺咁哼左依首歌。哼哼下,其實又幾順口喎,你睇下廣告歌嘅威力幾大。連續兩個星期去稻香飲茶,Mcmug媽媽其實麻麻地中意飲茶,之但係由於上星期黎到飲茶竟然冇我地3個人都最中意食嘅叉燒酥,所以決定翻兜多次。一坐低,碗都未洗已經9.9秒點左碟叉燒酥😗3個人點左6樣野,連加一都係300蚊左右,算係幾平。香麻叉燒酥🤤芝麻多,咬落去好鬆,又唔係好甜,餡料份量唔多岩岩好,你咬左第一啖就想繼續食埋落去,好食,推介!蝦滑蟹籽腸(滑滑腸)😐Mcmug媽媽特登叫黎食,佢話依個腸粉同平時嘅唔同,啲皮特別厚,佢好中意食。我又覺得冇咩特別。乜皮厚都算係一個賣點?😂真係估你唔到。諗諗下又係,想當年,野都唔夠食,街頭賣嘅腸粉最重要就係令人有飽肚感,個種感覺未經歷過肚餓嘅年輕一代點會知,當然我都未經歷過。不過,我都係懷念緊係廣州食銀記/求其份一間腸粉舖食嘅布拉腸……涮涮羊肉腸粉 🙁腸粉個質地同平時其他茶樓嘅冇咩大分別,入面個餡就相當麻麻,我諗佢係想整到好似平時茶樓食嘅牛肉腸咁。食落去就好似食緊pat有羊騷味嘅不知名肉,加上唔夠熱,唔好食。艇家海蝦粥 😐好多薑,真係多到啲薑好似唔洗錢

3個人點左6樣野,連加一都係300蚊左右,算係幾平。

香麻叉燒酥🤤

蝦滑蟹籽腸(滑滑腸)😐

涮涮羊肉腸粉 🙁

艇家海蝦粥 😐
好多薑,真係多到啲薑好似唔洗錢咁;但碗粥都幾足料,魚肉粒/蝦都有,蝦就麻麻地新鮮,梅梅地,但係啖粥都幾綿幾好食,用黎暖下肚都唔錯。

珍珠蝦蘿蔔糕 🤤
依樣係Mcdull喺稻香嘅至愛,每次黎都會叫黎食。蘿蔔糕切到細細粒,外邊煎得少少脆,內裡軟綿綿,滿足晒一啲中意食香口野但又怕熱氣嘅麻煩人,推介!

芝香蝦球燴伊麵 😐
普通茶樓版嘅芝士伊麵,芝士個味ok,唔係太濃味,但啲雪藏蝦就真係麻麻地,雖然唔嘅剝蝦殼就咁食方便好多,但冇乜味,衰過要自己動手剝蝦殼嘅新鮮蝦好多。

Mcmug綜合評分:4/10😐,正常茶樓水平,星期日都唔洗點等位,都算係咁;有機會試下明星酒家先,聽講啲野仲好食。

Mcdull 綜合評分:5/10, 食物正正常常唔太油膩