2020年7月我11日 我同家人係附近街坊。2年前跟家人到此店食刀削麵,味道與質感都非常一般。相較其他刀削麵店,真的不值一試,已沒有再去光顧。因為當天趕時間,唯有與朋友到此店食碗刀削麵。起初點了手撕雞湯麵,但發現有撈麵,轉為撈麵。年輕男店員表示只冇凍撈麵,而店員告知凍撈麵會放入冰塊水中過冷河,再放入碗給客人。由於疫情及本身吃完冰冷食物會肚瀉,故有禮地問店員可否不過冷河,直接要煮好的熱麵作撈麵。年輕男店員用不禮貌的語氣表示轉用熱麵做撈麵加10元,加了10元才做到俾你,你一係叫湯麵走湯。其實手撕雞湯麵餐44元,而手撕雞凍撈麵餐47元,但點解要留難食客,而額外收多客人我10元。其實熱撈麵重唔需要額外放落冰水處理,難道對師傳來講係100級難處理既事情,而要額外收費。係非常趕時間下,我又選擇唔同其他食物,又唔想令朋友難做,迫住要加10元落呢個餐。上曬兩碗麵後,刀削麵一如以往味道麻麻,而且啲麵又粉又糊。真係係7-11買既台灣即食包裝刀削麵都有質素同好食過佢。而且配餸菜嘅份量係一隻豉油碟甘大。我朋友叫花雕醉雞得唔得兩細塊有肉,3塊係骨同雞皮。如果唔係趕時間,第一時間走人。中途我朋友出去買飲品,想等陣
2020年7月我11日
因為當天趕時間,唯有與朋友到此店食碗刀削麵。起初點了手撕雞湯麵,但發現有撈麵,轉為撈麵。年輕男店員表示只冇凍撈麵,而店員告知凍撈麵會放入冰塊水中過冷河,再放入碗給客人。由於疫情及本身吃完冰冷食物會肚瀉,故有禮地問店員可否不過冷河,直接要煮好的熱麵作撈麵。年輕男店員用不禮貌的語氣表示轉用熱麵做撈麵加10元,加了10元才做到俾你,你一係叫湯麵走湯。其實手撕雞湯麵餐44元,而手撕雞凍撈麵餐47元,但點解要留難食客,而額外收多客人我10元。其實熱撈麵重唔需要額外放落冰水處理,難道對師傳來講係100級難處理既事情,而要額外收費。係非常趕時間下,我又選擇唔同其他食物,又唔想令朋友難做,迫住要加10元落呢個餐。上曬兩碗麵後,刀削麵一如以往味道麻麻,而且啲麵又粉又糊。真係係7-11買既台灣即食包裝刀削麵都有質素同好食過佢。而且配餸菜嘅份量係一隻豉油碟甘大。我朋友叫花雕醉雞得唔得兩細塊有肉,3塊係骨同雞皮。如果唔係趕時間,第一時間走人。中途我朋友出去買飲品,想等陣做野既時候飲。而我又想要杯熱水,年輕男店員話我地冇茶水供應,何其冇同理心同商業道德。如果人地需要水救命,係唔係連呢份同理心都冇。既無合理服務態度,而且食物與價錢不對等。

如果唔係趕時間又或者唔識煮飯,又或者唔熟呢頭既餐廳,極度建議唔好再去呢間食店。一次又係甘,兩次又係甘。俾錢買難受,其實附近有好多好食肆。今日唔係要針對呢間店,而係想大家食得其所,錢都用得合理,更加重要唔係俾錢買難受。

我不是同街道既餐廳員工或者老闆,只係憑良心說實事既街坊。住係附近20年,第一次遇到又無賴又態度惡劣,重要睇人對客,用海鮮價收客人錢既店。不去也罷。