2023-01-14
第3次黎南大門食晚飯 2023年第一餐海鮮宴。1月7日既今晚係我舅父生日,我地一早訂左南大間既2樓海景39號房間 亦同海鮮檔訂定海鮮 確保今晚舅父想食既都一定食到 我地去到“美和漁港海鮮”同左今晚既主角阿搵斯加蟹影左相先 同選購埋其他海鮮就開始我地晚餐,今晚因為兩圍檯,我地選擇左長老級一檯,另一檯年輕人所以兩檯既煮法都唔一樣 第一道餸先黎個清淡D跟著又係南大門必食既豉椒聖子炒米粉底再黎個鮮味既 蒜蓉粉絲蒸牙蚌我地就食芝士澳洲龍蝦配伊麵 ,而隔離檯就食薑葱龍蝦配伊麵芝士滿到呢,身為芝士控既我已經睇見都覺得好好食。椒鹽賴尿蝦處理得好好唔乾身,而且特別要讚下廚師們個蒜蓉好好食,好食到我連埋紅椒一齊食 之後就到今晚既主角,由舅父唔食得所以就唔放相啦,今晚既主角阿拉斯加蟹紅燒南非鮑魚各大長老都話好淋身 就算甘大隻連中間個芯都唔使落刀切,真係軟淋淋好好食。最後蒸海班,已經超級飽多謝哂舅父,除左多謝舅父仲要多謝海鮮檔送上一盤超大盤既芒果拼盤,D 芒果多到遮哂下層既水果最後多謝黃經理既安排,同陪左我地成晚但又無份食既林小姐同許小姐,佢地既服務同效率真係好好,同埋一眾廚師大哥為我地煮甘好食既海鮮。今晚大
再黎個鮮味既 蒜蓉粉絲蒸牙蚌
我地就食芝士澳洲龍蝦配伊麵 ,而隔離檯就食薑葱龍蝦配伊麵
最後蒸海班,已經超級飽多謝哂
最後多謝黃經理既安排,同陪左我地成晚但又無份食既林小姐同許小姐,佢地既服務同效率真係好好,同埋一眾廚師大哥為我地煮甘好食既海鮮。今晚大家都好開心,下次一定會再黎,辛苦哂甘多位。