Sky726

2019-05-30 256 瀏覽
今晚難得同家姐撐枱腳,梗係要搵間又靚坐得又舒服嘅餐廳啦。呢間餐廳開幕嗰陣已經好受歡迎,成日見倒人post相!都嚟過呢幢大廈食飯幾次,但原來喺高層嘅風景真係好唔同,一望無際,仲望倒海!餐廳嘅佈置都好浪漫,掛滿燈飾點綴。雖然見到餐牌樣樣都想食,但因為驚食唔晒,所以最後叫咗兩個前菜、一個主菜同埋湯,再留返個肚食甜品!是日餐湯係周打蜆湯再配香草包,香草包食落好軟熟,周打蜆湯好creamy仲有好多配料。牛油白酒煮藍青口配薯條,青口嘅醬汁微辣加上辣肉腸同番茄,好有風味!粗薯條新鮮炸起熱辣辣,好脆口香煎蟹肉餅配藜麥蛋黃醬,蟹肉餅好大嚿咬落全部都係蟹肉,配埋蛋黃醬有多一重風味!餐廳好細心,用個小工具裝住檸檬,咁就唔需要整污糟隻手黎唧檸檬汁。主菜我哋要咗意大利手卷意粉配野菌、辣肉腸及巴馬臣芝士。醬汁我覺得有啲似青口嘅醬汁都係辣辣地,不過加咗芝士就可以中和返個辣味,仲有好多款唔同嘅菇類。最後當然唔少得甜品啦!檸檬意大利軟芝士泡沫配野莓雪葩,底層係乾冰,好夢幻!泡沫雖然用芝士造成,但加咗檸檬所以食落好清新,亦都好幻滑!雪葩食落有不小果肉,好輕盈,食多兩啖都唔驚肥。甜品仲伴有一小杯紅莓汁,配埋一齊食令莓味更突

最後當然唔少得甜品啦!檸檬意大利軟芝士泡沫配野莓雪葩,底層係乾冰,好夢幻!泡沫雖然用芝士造成,但加咗檸檬所以食落好清新,亦都好幻滑!雪葩食落有不小果肉,好輕盈,食多兩啖都唔驚肥。甜品仲伴有一小杯紅莓汁,配埋一齊食令莓味更突出。

火焰朱古力球。呢個上枱嘅時候見到係一個朱古力波。之後店員淋上rum酒再點火,跟住就會慢慢燒溶朱古力露出內裏既雪糕同埋朱古力蛋糕。甜品用上黑朱古力所以整體唔會太甜

估唔到喺旺角都可以搵倒間又有景睇又有好野食既餐廳