2018-12-10
居酒屋真係一個減壓好地方,經過一天辛勞工作,坐足8個小時喺沉悶死寂嘅辦公室,放工後即刻同朋友去居酒屋大吃一餐大解放。居酒屋就喺K11附近,裝潢就真係喺日劇常見嘅居酒屋咁。 入到去已經差不多爆滿,人聲鼎沸,大聲啲講嘢都唔怕啦,正!【三文魚腩刺身$48】有海藻同花瓣伴碟,好似喺深海世界咁,好有海洋氣息。魚肉鮮美,油脂豐富。【清酒煮大蜆$78】超大隻蜆,好鮮爽,絕對係靚蜆。 配合酒味香蔥,清甜清香。清酒清湯幾好飲,飲晒佢唔好浪費。【煙肉荔枝卷$48】荔枝夠甜但好乾冇乜汁,煙肉味道剛好唔會太鹹。 鹹甜兩種味道相交又幾夾。【香箱蟹$198】香箱蟹即係雌性松葉蟹。 麻雀雖小,蟹膏蟹肉蟹子俱全,好多爽口脆卜卜嘅蟹籽,蟹膏多,蟹肉鮮甜。【野菜特濃魚湯烏冬$98】放喺枱離遠已經聞到香濃魚湯味,先飲啖湯,感覺係純天然冇落調味料。 烏冬軟滑中帶嚼勁。配料有豆卜、魚片、雜菇,好健康。【明太子雞肉串$58】雞肉上面一層Creamy明太子,雞肉有雞軟骨,幾爽口。【流心芝士魚餅$48】魚肉彈牙,芝士軟滑,甜甜地似竹輪魚蛋。【火炙北海道帆立貝蟹膏卷$88】大件夾抵食,蟹膏係賣飛佛,不過帆立貝火炙得稍為未夠火喉,冇咗啲
【火炙北海道帆立貝蟹膏卷$88】大件夾抵食,蟹膏係賣飛佛,不過帆立貝火炙得稍為未夠火喉,冇咗啲香口嘅焦味。
【明太子雞翼$48】雞翼熱辣辣,明太子嘅鹹香同微辣好惹味。
呢度食物質素高之餘價錢亦相當大眾化,最緊要係氣氛好,大吃大喝暫時忘卻煩惱,啱晒工作壓力大嘅香港人。