二訪Turning Point 😃見佢哋出左個新嘅二人餐同晚餐,我哋4個人可以share食,試唔同嘅野~二人餐只係$588 !有頭盤、兩個main 、甜品、餐茶。超級豐富😍頭盤除咗餐湯之外,仲有個fine dining級嘅精緻前菜🤤 有3樣嘢,細細件又開胃:-帶子刺身芒果咯嗲 (成個酸酸甜甜好開胃,帶子都新鮮)-松露雜菌酥盒(勁濃松露味,加埋個酥皮食就冇咁膩)-吉列牛側腹條(外面香脆,入面有肉汁好juicy,又有牛味)🔺前菜整體高質,每樣野幾啖有啲唔夠喉,食完會好想再食🤣 咁應該算係一個成功嘅前菜Main (1) 龍蝦尾配龍蝦汁意式雲吞同朋友一致認為呢個龍蝦係今日嘅MVP🏆龍蝦調味剛剛好,唔會太鹹,食到龍蝦嘅鮮味,亦煎得剛剛好,剛剛好爽脆口感。Mani (2) 美國頂級牛側腹配薯菜牛扒五成熟煎得唔錯,牛有肉汁有肉味👍🏻 薯菜味道正常,同埋好大份,我哋係食唔晒😂另外叫咗兩個晚餐,頭盤有湯同Pama Ham沙律(唔記得影相🫣)沙律係配青檸柚子汁,都係酸酸甜甜開胃野晚餐(1) 甲羅燒三重蟹肉忌廉汁意大利飯 $188個飯本身唔係好重味,我哋開頭仲諗緊點解會咁🤔 之後將甲羅燒啲蟹膏括晒出嚟撈飯一
二訪Turning Point 😃

-帶子刺身芒果咯嗲 (成個酸酸甜甜好開胃,帶子都新鮮)
-松露雜菌酥盒(勁濃松露味,加埋個酥皮食就冇咁膩)

Main (1) 龍蝦尾配龍蝦汁意式雲吞
同朋友一致認為呢個龍蝦係今日嘅MVP🏆

Mani (2) 美國頂級牛側腹配薯菜

沙律係配青檸柚子汁,都係酸酸甜甜開胃野

晚餐(1) 甲羅燒三重蟹肉忌廉汁意大利飯 $188
個飯本身唔係好重味,我哋開頭仲諗緊點解會咁🤔 之後將甲羅燒啲蟹膏括晒出嚟撈飯一齊食~ 原來要咁樣食先啱🤤 蟹膏飯好正

晚餐(2) 香煎鯛魚柳配黑松露薯蓉 $209
鍾意食魚嘅朋友話好好食,重口味嘅朋友話無乜味,要沾多啲醬食,我就覺得正常野😂個醬係幾好食,同個魚好夾。魚個調味的確係淡啲,不過都幾好呀,每個人口味唔同,覺得唔夠味咪自己落鹽/沾多啲醬~

二人餐甜品:自家製肉桂青蘋果批
蘋果批個皮又薄又脆,蘋果肉好香肉桂味唔會好甜,加埋個醬一齊食,我覺得係一個完全無罪惡感嘅甜品🤓 哩餐龍蝦第一名,蘋果批就係第二名🥈

餐飲:我加錢轉凍比利時70%朱古力(+$36),好濃嘅朱古力味🥰,無落糖亦唔會好甜,問店員原來係用真·70%朱古力粒溶咗再加鮮奶,唔怪之得咁濃嘅朱古力味,真材實料,朱古力控必試‼️
(好多餐廳都係用朱古力粉,就唔會有咁濃嘅朱古力味)

朋友就飲跟餐嘅伯爵紅茶、Espresso Tonic(+34)
雖然跟餐個茶係茶包,但係用Dilmah茶包,都算唔錯👍🏻

等人齊嘅時候忍唔住叫2個小食頂住肚先🙈
三重芝士荷蘭班戟 $88
念念不忘的芝士班戟,今次多個人分擔罪惡感無咁重😆 雖然鍾意食但唔敢食咁多,驚一陣間食唔到其他野

熱情果牛油果醬 大蝦墨西哥脆片 $58
都係清新好味嘅組合,大蝦都爽口
二人餐前菜
龍蝦尾配龍蝦汁意式雲吞