2024-03-13 420 瀏覽
聽朋友介紹尖沙咀亞士道這間上樓泰國菜MiluThai的火山排骨好出名🌋,特意和老公來試試,揀了天寒地凍既平日晚上,也門庭若市全店滿座,真的名不虛傳。🍴火山排骨必試招牌菜,有酸辣和酸甜兩種口味。我地揀左酸辣🌶️,火山排骨份量十足,有4條長肋骨,配上香辣青汁,充滿香草和芫茜香氣🍀,肉質稔滑入味,可以一撕撕咁拆開,附上膠手套方便拿着吃好貼心。🍴泰式鳳爪沙律🥗我最喜歡既小食之一,酸辣無骨鳳爪爽脆入味,酸辣度都適中,沒有嗆喉感,開胃好味。🍴小食併盤有炸蝦餅、炸魚餅、泰式春卷、香葉包雞、炸蝦片。份量多絕不欺場,我最喜歡係炸蝦餅,夠晒肉厚彈牙,蝦味突出。🍴泰式蛋包炒金邊粉用蛋皮鋪面除左靚同考功夫外,另一個用途係保持金邊粉温暖,放左一陣仲係熱辣辣。混合碟旁的花生碎和辣椒粉一齊食,口感好豐富,仲好香辣。金邊粉乾身爽彈,鮮蝦炸香左更惹味,好有水準。🍴青咖喱魷魚軟殼蟹🦀出面食青咖喱一向比較辣,難得這個不太辣還有香濃椰汁味。軟殼蟹酥脆惹味,仲附送蒜茸飽,點咖喱汁吃好好味。還點了芒果梳打和龍眼冰🍹,冰涼透心涼又解膩,成餐飯都食得好滿足,上菜又快,會再黎食🥰

🍴火山排骨

🍴泰式鳳爪沙律🥗