同日試左星級甜品 Häagen-Dazs o既新產品 "心全硬" 同 "心全軟", 連 7-11 都係賣 $10幾蚊個o既心太軟都唔識整,仲要完全無口德o既服務態度。究竟你地憑乜野賣近 HKD100 一個甜品 ?!話說星期六晚同朋友食完飯,跟住就去左就近o既Häagen-Dazs 食甜品,一入到去已經有 10 幾人等緊位。不過我地見到Häagen-Dazs新出心太軟,好想試下,咁就等左15-20 分鐘。等到位之後馬上落單要左一個 "心太軟",waiter 話要等15-20分鐘... 當然無問題啦,去趁邊度食"心太軟"都要等咁耐架啦...第一個差 !! 囉上手支叉笠黐黐,已經唔係第一次,以前係 Häagen-Dazs 食甜品都試過期待已久,"心太軟"終於有得食。但係當我想 "打開" 個心個陣已經 feel 到唔對路,我同朋友都試左一啖,都覺得個 Cake 太乾,雖然入面都有少少軟,但係同我地所認知o既 "心太軟" 唔係好似,叫左 waiter A 過離,waiter A 解釋 "係咁架喎 ~"。得到個咁肯定 (雖然 O 晒嘴) o既答案,我地唯有繼續食啦~~又過左無幾耐,waiter
又過左無幾耐,waiter B 就行埋離話可以整過個心太軟,但係要等多10-12分鐘,既然佢咁講 ,我地咪即管等下囉。
第二個差 !! 等緊第二個心太軟o既時候,我地見到抹抬個個姐姐,用條抹完抬o既布再抹梳化凳,再抹抬再抹梳化凳,再抹抬再抹梳化凳,再抹抬再抹梳化凳 ......... 咁笠黐黐o既抬就可以"同化"埋梳化凳,加埋笠黐黐o既叉... omg,Häagen-Dazs 係咪外判左比人,點解o的野完全唔對辦 ? 唔好話幾十蚊個甜品連埋加 10%好多人都 expect 係 premium food + premium service,但係而家搞到連 Mc 記 (平民快餐)都不如。
第三個差 !!"心全硬" 變左 "心全軟",好心就咪囉出你獻醜啦。
我同朋友見到都係得啖笑,但係之我親眼睇到 waiter B o既態度,我就笑唔出。個 waiter B 以為我聽唔到,係度同佢o的同事話我地個 cake 差唔多食晒先話唔妥。但係係佢地個 waiter A 話個 "心全硬" 係正常,我地先繼續食 .... 完全莫視自己連餐牌上面o既野都整唔到o既事
Häagen-Dazs 簡直係劣等食物 + 劣等服務態度o既食店 !!

補充:我地最終都比左正常o既價錢,但係就無食到正常o既 "心太軟"
心全軟 1
心全軟2
心全軟3
2010-07-10
$100 (其他)
  • 雪糕