2017-05-01 185 瀏覽
前排唔覺意睇到惠英紅慶功黎左呢度,八卦睇下Openrice食咩,見到Lunch Menu都唔算太貴,記低左呢間,呢日係尖沙咀終於過到黎試。一入門口就見到呢個可愛既招牌Logo,仲記得坤哥都有同佢合照。地方都算大,又闊,中間仲有張8-10人檯聚餐好好,樓底特別高,好舒服。午市Menu有5個main選擇,由risotto到Burger,意粉到肉食,海鮮到西冷,應該總有一個可以揀到。套餐包沙拉/餐湯(兩樣都要加少少錢就可),飲品,甜品。紅菜頭醃三文魚沙律,呢幾塊細細既三文魚既咸味同易入口,表面又唔似煙三文魚咁油,送沙拉菜好好。紅菜頭超級新鮮,似乎應該特別處理過,平時很怕的草青味都沒有。牛肝菌忌廉湯,一奉桌比呢碟mono tone 既糊仔狀嚇到,不過食落先發現賣相或者presentation都唔重要,因為忌廉湯內的菇菌都給打到很滑,完全溶入到每粒忌廉的particle上。慢煮雞胸肉配小捲心菜少煙肉,揀呢個main 套餐價$128。雖說慢煮,但食完沙拉,飲完湯,其實好快就奉到桌。雞胸肉比我想像中大,慢慢切開其實都幾厚身,佢做到雞肉好滑身,而且非常入味。旁邊既蔬菜都似乎一同慢煮,全部都很甜,很多汁

套餐包沙拉/餐湯(兩樣都要加少少錢就可),飲品,甜品

慢煮雞胸肉配小捲心菜少煙肉,揀呢個main 套餐價$128。雖說慢煮,但食完沙拉,飲完湯,其實好快就奉到桌。雞胸肉比我想像中大,慢慢切開其實都幾厚身,佢做到雞肉好滑身,而且非常入味。旁邊既蔬菜都似乎一同慢煮,全部都很甜,很多汁。

甜品是檸檬芝士蛋糕,本來對$128既套餐甜點沒有太大期望,不過食落覺得只係件餅都值價錢一半有多!
芝士蛋糕焗得剛好,不會乾身,蛋味和芝士很平衡,餅底薄薄的不過夠實不會鬆。最正係個檸檬醬,每一啖餅伴少許醬一起吃整個口腔都會釀著檸檬味,加上有蛋白餅脆和開心果粒作點綴,成件事情都很美。

其實成個lunch都很滿足,選了近落地大玻璃窗的位置,在尖沙咀少有地有這個價位食到如此舒適既Lunch,是會回頭的地方。
2017-04-28
  • 檸檬芝士蛋糕