餐廳: 鮨石
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-10-02 9 瀏覽
位於尖沙咀鬧市,呢間餐廳毫不起眼,鋪面面積雖小,但入到去好似跳入左另一個維度,平靜得與世隔絕。一坐低店員細心同我地講解是日menu, 師傅亦迅速開始為我地準備食物首先遞上精緻嘅前菜,我小心翼翼拆開盤上嘅結,三道前菜分別係抹茶豆腐、天婦羅魚春及水雲,抹茶豆腐無加特別嘅調味,所以味道淡而只係食到抹茶嘅香味,感覺清新而特別深海池魚 有平日食池魚嘅肥美,特別再帶一份爽口北海道粒貝粒貝的確比較少機會食,食落有啲似象拔蚌,爽口帶清甜魚子蘿蔔蓉呢杯魚子不得了,可以奢侈地一羹一羹魚子擺入口,下面有白蘿蔔蓉墊底,上面再撒了檸檬皮碎,魚子嘅鮮味再加添了清新嘅味道鮟鱇魚肝魚肝鮮味而結實,味道唔會腥,配上面頭嘅西瓜漬及食用花夠晒心思太刀魚魚煎得香口而唔會太乾金目鯛、白鳥貝、真鯛、秋刀魚、火炙鯖魚、中拖羅、海膽 壽司嘅水準整體屬於中上,印象深刻嘅有白鳥貝,口感偏爽口較特別,真鯛上面鋪了竹炭鹽及蔥令到味道昇華,鯖魚選擇了火炙而唔係一般嘅醋漬,意外地唔腥反而仲食到油香赤味噌湯粟子雪糕秋季將至,雪糕係時令嘅粟子味,味道唔會太甜

深海池魚
有平日食池魚嘅肥美,特別再帶一份爽口

北海道粒貝
粒貝的確比較少機會食,食落有啲似象拔蚌,爽口帶清甜

魚子蘿蔔蓉

鮟鱇魚肝

太刀魚
魚煎得香口而唔會太乾

金目鯛、白鳥貝、真鯛、秋刀魚、火炙鯖魚、中拖羅、海膽

赤味噌湯

粟子雪糕
秋季將至,雪糕係時令嘅粟子味,味道唔會太甜