2011-04-21 5 瀏覽
難得三個朋友得閒一齊去食日式dinner, 不用等位可即時入場即時點了幾道小食, 特別深刻印象的是....美食有三樣: 义燒拉麵, 一級海膽, 珍寶美國蠔义燒拉麵: 可以跟九州豬骨湯, 不要只看賣相好似細碗一點, 义燒不會太肥又不硬, 咬落爽口彈牙, 味道十足, 麵身爽滑不硬不軟夠爽口, 加上湯味濃郁, 流入口中非常美味.不旦賣相精緻, 味道一絕一級海膽: 一碟大約20隻, 食法是這樣的: 先用紫菜包一點飯 + 3~5隻海膽, 再點小小wasabi煮時水份剛好, 飯軟硬適中, 我猜用的珍珠米應該不俗吧. 海膽炸得不錯, 添一點wasabi夠爽口珍寶美國蠔: 一共4隻(剛好每人一隻), 每隻有手掌那麼大, 需然有點腥味, 不用怕, 只需沾一點檸檬汁就可以了, 再點DD豉油.咬落去非常爽滑嫩口!埋單需然貴一點, 但食物質素十分高, 有機會到這區的話會再嚐一次!

沾一點檸檬汁就可以了, 再點DD豉油.咬落去非常爽滑嫩口!

一級海膽
珍寶美國蠔