2023-06-05 1803 瀏覽
金妹記大排檔三個人夜晚九點左右去咗食金妹記大排檔,響尖東做完嘢約埋朋友一齊行過去地點都算就腳,就算坐地鐵行過去都唔算太遠。沿着樓梯行落去環境裝飾都有一啲以前大排檔嘅感覺,連啲枱嘅擺法都有大排檔嘅風味。服務態度都好好,不過可能夜左嘅關係,佢建議我哋食乳鴿同埋清蒸石斑仔結果兩樣轉頭都話俾我哋聽賣晒。跟住我哋就先叫咗個豉椒炒蜆,個人感覺個炒蜆應該係預早煮好出來嘅,因為完全唔似啱啱炒好好多煙同有鑊氣嘅感覺,味道方面就冇乜特別。叫咗個白菜乾豬肺湯,湯嘅味道都好濃,菜乾同豬肺都好多,煲過湯嘅瘦肉都幾好味,湯嘅整體係唔錯嘅。蒜蓉粉絲蒸蟶子就冇乜嘢特別,還算可以。其中有個朋友突然間想食咕嚕肉,不過呢條咕嚕肉出嚟嘅感覺真係強差人意,啲汁唔夠甜唔夠酸亦都好少,啲咕嚕肉好明顯一塊豬扒切粒出嚟嘅,同埋啲口感都係好乾同埋有啲韌,雖然明白呢啲地方叫咕嚕肉本身都冇乜期望,但係都冇諗過咁差。反為之後叫咗個京蔥爆牛肉有驚喜,牛肉都好嫩滑,同埋個味道都調得好好。睇吓下次會唔會再嚟試吓啲招牌菜再講。
金妹記大排檔

蒜蓉粉絲蒸蟶子就冇乜嘢特別,還算可以。

睇吓下次會唔會再嚟試吓啲招牌菜再講。
2023-06-05