2021-10-27
海港城都有好多美食 如果食厭左價錢高昂嘅日本菜又唔想食中菜的話 不妨試下其他西餐!海港城最大特別就係除左林林總總嘅意大利或者法餐之外仲有大份量啱share嘅美式餐廳!我地今次就來到呢間!餐前麵包都已經有齊朱古力核桃muffin 提子麥包同埋牛奶軟包 配有士多啤梨cream🥰真係唔怪之得美式餐廳成日比人話大份量🤣muffin好軟熟 入面有水分 麥包好煙韌 圓包都超級軟熟 食完都飽咁濟🤣 套餐包含左主菜 前菜同埋一客甜品🍖豬排骨及烤雞拼盤拼薯條💰448(套餐)燒肋骨有好多塊超級大份!每一絲肉比刀叉一鋸就即刻撕左落來 肉好嫩又唔柴 可以點bbq醬令口感更豐富 不過本身已經好有燒烤風味 皮位更加香口!烤雞都好大份 有齊一隻雞脾同埋雞胸 兩個部位D雞肉都唔會柴 反而超級嫩!雞皮燒得超香 bbq味好足 下面雞肉都可以點多D醬會更好味!近脾嘅位會更焦香喔~薯條都好大份 寫就係甜蕃薯條不過其實係齋薯條 但係入面醃得鹹味剛好 唔使點茄汁都好好味 而且一D都唔油膩 外皮乾爽😍🍔芝加哥芝士自製漢堡飽配薯條(8安士)💰168就咁睇menu以為齋一個burger 其實仲有伴碟醃菜同埋好多薯條 而burger本身
🍖豬排骨及烤雞拼盤拼薯條
💰448(套餐)
豬排骨及烤雞拼盤拼薯條
🍔芝加哥芝士自製漢堡飽配薯條(8安士)
💰168
就咁睇menu以為齋一個burger 其實仲有伴碟醃菜同埋好多薯條 而burger本身都超級大個 都好好人幫我地切開左兩份
入面分層都好明顯 有一層明顯融化左小小嘅芝士 肉餅真係食得出係手打 咬落口有D位係彈牙同埋痴住左咬唔開的!肉中間呈粉紅色好靚!雖然唔多汁但係都味道十足!
其他配菜都好豐富 生洋蔥切碎一片片疊好 番茄同生菜都係下面 唔會太油 整體好好味😙不過包身比較甜
芝加哥芝士自製漢堡飽配薯條(8安士)
🍹Galaxy Five(Lemon&Apple juice,Passionfruit syrup,Butterfly Pea Tea)
💰68
係好靚嘅漸變色!今次唔淨止有蝶豆花茶 豐富嘅蘋果檸檬汁再加上熱情果糖漿剛入口會覺得有小小酸 然後就係好甜嘅蘋果同熱情果味 可以自己加D水入去就會覺得啱啱好 充滿水果嘅清甜味😙
Galaxy Five
APPETIZERS
🥗招牌凱撒沙律
餐前沙律都特別大份呢!成大碟生菜上面鋪滿磨碎嘅芝士碎 帶有鹹味 再加上烤脆嘅鹹味麵包粒 整體口感就係芝士嘅鹹味 都有生番茄係隔離伴有新鮮嘅甜酸味!
招牌凱撒沙律
DESSERT
迷你雙重朱古力布朗尼配雪糕
最後揀甜品可以揀呢個brownie或者係新地 冇諗到呢個brownie mini版都咁大舊!真係超級甜 上面仲淋左焦糖醬 好彩上面嘅咖啡味雪糕中和左小小甜膩感🤏🏻
迷你雙重朱古力布朗尼配雪糕
呢度環境真係好有美國西餐廳嘅feel 有高凳bar台同埋坐下面嘅選擇 我地坐bartender前面佢仲好主動幫我地加水同埋r我地吹水🤣望住佢不斷沖野飲都幾賞心悅目!野食好好 超推薦大家!btw好彩我地個日早到可以walkin入 網上訂位full曬 大家想食真係記住提早預訂啦!
📌 Dan Ryan's Chicago Grill (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT315號舖