尖沙咀一向包攬香港夜景,上到Sheraton酒店頂樓,打算同朋友chill住傾吓偈、食吓蠔~遲咗book位嘅我哋坐唔到窗邊位,轉而去坐沙發位,雖然同個景遠咗少少,但角落靜靜地又坐得幾舒服~今次我哋玩個偽omakase,蠔同酒都問侍應意見,佢地態度好好,耐心聽我哋嘅口味同愛好,最後就決定信晒佢地,俾佢地發辦。上菜前有個簡單嘅welcome food,除咗有一籃好軟熟嘅包之外,仲有foie gra jelly 同 粟米湯 x 雞湯,簡單暖暖胃。💡 時令生蠔 & 蜆蠔吧會show晒一堆蠔俾你親自挑選,因為我哋樣樣都想試,對方就推介咗六款俾我哋試。從爽口又香海水味到大大隻creamy質感(餐廳會提多次你食嘅順序~),一次過滿足晒咁多個願望~💡 橙酒梳乎厘食完生蠔就叫多個甜品,點咗個橙酒梳乎厘,一嚟到漲卜卜又好香橙酒加蛋奶香(其實係聞到隔離枱太香了)🥺。一篤落去,最面頭個層就陷咗入去,入去啖啖都輕盈唔會膩,橙酒味都幾加分,令到冇咁甜,同時又有啲酒味,刺激得嚟又幾夾。💡 Wine & Cocktail點咗一杯 Champaign 同 一杯 Margarita,前者果香清新,對於女士嚟講易入口,送生

💡 時令生蠔 & 蜆

💡 橙酒梳乎厘

💡 Wine & Cocktail
點咗一杯 Champaign 同 一杯 Margarita,前者果香清新,對於女士嚟講易入口,送生蠔又唔會過份搶味。Margarita 杯邊一層鹽,配埋Tequila嘅苦、青檸嘅酸都幾有層次,又唔會過份偏酸甜。

人均💰: ~HK$1300
Openrice 見到唔少人話侍應人手不足,點餐個陣要等好耐,我坐喺角落,情況就更明顯了。不過侍應態度好好,忙碌之中都不忘介紹好餐點,確定冇問題先離開張枱。暫且能理解,唯有等多一兩分鐘~但唔會令我影響對呢度嘅觀感。
2022-09-30
  • Wine