2018-03-03 394 瀏覽
為食bb就去左一間海港城比較出名嘅美式餐廳 ,就係芝士工廠, 相信有好多人都慕名而嚟去試食過,睇食評都唔錯嘅呢間餐廳 ,星期四放工之後呢,就去同幾個傾得埋嘅靚女同事就去試食, 之前都打咗電話去問,就話冇得book位,要walk-in入去,即係要排隊等啦有機會 ,咁我約咗佢哋話喺嗰度等啦, 因為大家收工時間唔同,所以我收工先去霸位諗住,六點鐘去到, 見到冇乜人喎,直接入去坐啦,望到餐廳環境都係好靚嘅設計,坐低之後奇怪嘅事就終於發生啦, 有個有型有款嘅金毛侍應行埋嚟問我齊人未? 我答佢話仲有三個, 佢跟住話呢如果未齊人就要等到有一半人先可以坐低叫order, 呢啲咩規矩,呢度麻雀館定餐館呀,要齊人四隻腳先至開得枱呀 ,好我忍, 呢度你主場 ,去到六點九已經有二三十人喺裏出面等 ,第二位女同事都到啦,咁我就叫侍應order食物, 但係侍應見勢色唔對,太多人等喺出面,就叫我哋出返去排隊, 今次真係火都嚟,就要求經理出嚟, 之後我再同侍應理論及擾攘一陣之後,佢哋決定都可以畀我哋入去, 好啦終於齊人喇,咁我哋就開始叫嘢食,睇餐牌真係琳瑯滿目,大多嘢食叫, 見到隔離枱啲食物每碟都幾大份所以我哋就四個

四個人每人叫咗一款食物,之前侍應呢就會放低啲餐具喺枱面嘅, 就咁將刀叉放喺枱面咁唔衛生㗎
,咁之後就會有法式餐包每人一份 ,有蒜蓉牛油搽, 熱食相當不錯 , 圓 唔使好耐大約十零分鐘到啲食物就嚟, 首先就係呢款乜都有pizza, 柯打嘅時候就問侍應裏面有啲咩食物喺度, 侍應話大部分pizza所食到嘅材料都有, 叫自己睇餐牌啦, 仲話唔係真係乜都有, 服務態度差,真係要畀個like你,係衰like,
乜都有pizza

食咗兩件入口都味道都唔錯嘅, 煙韌薄脆嘅pizza, 洋蔥,蘑菇,番茄醬呀芝士黑水欖,意式辣腸都分別有, 不過同乜都有就好大分別 !跟住就係墨西哥辣肉長通粉
墨西哥辣肉長通粉

, 點解會喊得咁難食, 我哋四個異口同聲都話未食過咁鹹嘅, 叫侍應換個碟, 等咗幾分鐘都冇人理
, 今次真係上得山多終遇賊, 跟住再嚟巴克馬芝士薯蓉雞肉, 原本以為係惹味雞肉配芝士薯蓉, 香氛撲鼻, 不過食落原來係炸雞胸肉冇乜味, 芝士偏少 ,兼且雞胸肉粗糙
巴克馬薯蓉雞肉

, 混合薯蓉一齊食就會好味些, 最後就嚟一件芒果青檸芝士蛋糕, 係普通蛋糕嘅兩倍都幾大件,
青檸芝士蛋糕

奇妙嘅事又再一次發生, 第一啖食落去嘅忌廉都冇乜特別甜甜地有少少青檸味, 開始食蛋糕部分, 甜到瀉嘅味道真係滿載而歸, 唔係食到心裏面好sweet嗰種感覺! 首先原來蛋糕面吾係芒果肉係醬嚟嘅, 蛋糕底部的脆塊也是很甜 ,夾埋甜嘅芝士一齊食的話, 我敢擔保一個人食曬成件,第二日一定驗到有糖尿, 老天爺又再一次考驗我哋四個
, 咁好彩俾我哋食正一間服務態度非常差,食物非一般好食嘅餐廳·
臨走時經理見到件蛋糕食淨咁多,問我哋係咪呢件蛋糕唔好食, 我話唔係,係我哋自己叫咗一件全餐廳最甜嘅食, 考驗一下自己,跟住佢冇聲出, 之後我哋四個就拂袖而去!
2018-03-01
  • 餐前麵包