2022-11-02 4771 瀏覽
早排同骨友慶生嚟咗胡同食晚飯,餐廳環境昏暗,入口掛有好多大紅燈籠,非常神秘,讓人奇待進入內廳。內廳環境都係好昏暗,但有全落地玻璃座看維港景色,都幾浪漫~入正題,懷住興奮嘅心情嚟食片皮鴨,但令我驚喜嘅卻只有蔬菜😅飲食記錄:白沙春露菜式名字很有詩意✍🏻白沙,即白芝麻;春露,即露荀。露荀攤涼後,莖部裹上蜜糖,然後沾上白芝麻,配撘健康,味道清甜💚🤍乾煸四季豆四季豆好嫩,炒得乾身但唔鞋口👍🏻用以調味嘅豬肉碎以香蒜蓉、甜茴香及辣椒炒起,非常香口開胃😋菜式十分餸飯!火焰胡椒片皮鴨上碟過程非常吸睛😍職員會將原隻燒好嘅鴨推近枱邊,俾客人影完相後😂先倒少少酒喺鴨身,然後火炙一輪,跟住先開始即席片皮🔪片皮鴨嘅選材好重要🦤餐廳無專登挑選嫩身嘅鴨,但個人認為年紀有返咁上下嘅鴨先有鴨味,之不過嫩鴨就會肉質滑啲,要喺兩者之間取平衡,係有難度。今次嘅片皮鴨係有鴨味,仲有黑胡椒味,味蕾係過癮嘅。但鴨肉口感相對較嚡口,鴨皮太厚,略帶油饐味,感覺係預先燒好放咗唔知幾耐,跟住喺你面前燒多次,好似返炸薯條雞翼咁,冒出嘅油饐味(利申:打咗去餐廳預訂片皮鴨,餐廳回覆唔需要預訂😅)聖旨到聖旨到係凍食,即以玫瑰露酒醃製煮熟嘅蟶子🌹玫瑰

內廳環境都係好昏暗,但有全落地玻璃座看維港景色,都幾浪漫~

入正題,懷住興奮嘅心情嚟食片皮鴨,但令我驚喜嘅卻只有蔬菜😅

飲食記錄:

聖旨到
聖旨到

聖旨到係凍食,即以玫瑰露酒醃製煮熟嘅蟶子🌹玫瑰露味道唔算突出,反而灑喺蟶子表面嘅蒜蓉食落有啲生;而蟶子經過醃製以及好似涼伴咁送上,缺乏海鮮鮮甜嘅味道,予人感覺食材唔算特別出眾新鮮🤫

見龍在田
見龍在田

菜式是清蒸嚟自湖南嘅鱈魚,然後鋪上大量炸蒜。鱈魚肉幾大塊,啖啖肉,肉質幾實淨,唔算特別滑溜🤫以味道剛強嘅炸蒜調味,予人感覺食材唔算特別出眾新鮮🤫

大紅燈籠高高掛

期望很高的菜式,但我唔食得辣,估唔到咁辣,我無辦法客觀持平地介紹😅軟殼蟹炸得香脆,幾多肉,麵粉唔算好厚;後以川辣炒香,蟹肉味道咸香而帶陣陣麻辣。

焦糖海鹽朱古力糯米糍
焦糖海鹽朱古力糯米糍

糯米糍餡料好實,味道就係普通朱古力味

後記:
餐廳紅酒價格唔算平,飲開意法嘅話,應該會覺得選擇唔多,友人唔好紅酒,我自己飲,我本身揀性價比應該相對算高嘅2019年Chianti(HK$148),但賣哂;2018年bordeaux(HK$188),又賣哂;再上1級2015年嘅brunello,有貨,又唔好意思自己飲HK$248一杯;死死氣嗌Rjoja(HK$158)難飲🤮

2022-09-21
生日